Csalódásról beszélt Gyurcsány, Dobrev, Kunhalmi, tapssal vigasztalva magukat, hogy alig harmadannyi szavazatot szereztek, mint a Tisza Párt

2024. június 10. – 02:54

Csalódásról beszélt Gyurcsány, Dobrev, Kunhalmi, tapssal vigasztalva magukat, hogy alig harmadannyi szavazatot szereztek, mint a Tisza Párt
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tapssal nyomta el csalódottságát a DK–MSZP–Párbeszéd hármasa éjjel kettőkor tartott közös sajtótájékoztatójukon az EP- és önkormányzati választások után. Nem sajtótájékoztatót, csupán sajtónyilatkozatot tett Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Dobrev Klára, a DK EP-listájának vezetője.

Gyurcsány elismerte, hogy „ez a hosszúra nyúlt nap jelentősen átalakította a magyar politika térképét”. A Tisza Párt nevének említése nélkül közölte, hogy „picike új fejezet kezdődik a magyar politika történetében. Hogy ez mennyiben lesz más és milyen hosszú lesz, azt még nem tudjuk.” Mivel az EP-választás alapján az MSZP–DK–Párbeszéd hármasa csaknem negyedannyi szavazatot szerzett, mint az 1,1 millió körüli Tisza Párt, Gyurcsány már nem arról beszélt, hogy a DK a legnagyobb ellenzéki párt, hanem arról, hogy a „magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól kezdve szinte kizárólagosan” ennek a hármas szövetségnek a kezében van.

„Nyilván van csalódásra okot adó tényező is ma este. Kevesebb EP-képviselünk lesz, mint amennyit szerettünk volna. Az az európai gondolat, amit képviselünk, az nem változik” – mondta, megjegyezve, hogy az önkormányzati választásokon viszont „több polgármesterünk, sokkal több képviselőnk lesz”, ilyen Nagykanizsa, Pápa Szolnok, és Budapesten is megőrizték mandátumaikat.

A beszéd rövidsége önmagában is jelezte, hogy a DK nem erre az eredményre számított.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Erre erősített rá Kunhalmi Ágnes is, aki így a hazai baloldal megőrzésének eredményéről beszélt, ami önmagában is eredmény az Orbán által felépített autoriter rendszerben, amelyben „megjelent a színen egy jobboldali kihívó”. Kunhalmi sem ejtette ki a Tisza Párt nevét, de elismerte, a baloldalnak harcolnia kell, hogy a társadalmat meggyőzze az általa képviselt értékekről. Ugyanakkor az egyetlen Európa-párti közösségnek nevezte a szövetséget, nem világítva meg, mitől tekinti a meg nem nevezett jobboldali kihívót – a Tisza Pártot – kevésbé Európa-pártinak.

Röviden szólt az önkormányzati választásokról, megőrzött „szabad városokról” beszélve, ahol baloldali városvezetők maradtak pozícióikban vagy kerültek oda: Szombathely, Pécs, Szeged, Szolnok, Hajdúnánás, Paks, sorolta, megemlítve a budapesti eredményeket is.

A legrövidebb beszédet Dobrev tartotta a felvonult képviselők gyűrűjében, de a csalódás szót ő sem kerülhette el.

„Az eredmény csalódást keltő. Azt gondoltuk, hogy az a politika, amelyet képviselünk , több szavazót tud meghódítani” – mondta a listavezető, a többiekhez hasonlóan már nem a legnagyobb ellenzékiséget, hanem a legnagyobb baloldali párt pozícióját hangoztatva.

„Az EP-ben a magyarok képviseletét négy párt látja el, három jobboldali párt, amelyek nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi” – mondta, egy oldalra sorolva az EPP-re pályázó – így a DK-nak otthont adó szociáldemokrata pártcsaláddal az EP-ben együttműködő pártcsaládba igyekvő, 7 mandátumig jutott – Tiszát, a párton kívüli, vélhetően a mérséklődően EU-szkeptikus ECR-be tartó, 11 mandátumos Fideszt és a szélsőségesen EU-szkeptikus Identitás és Demokráciából is kizárt német szélsőjobbos AfD-vel kapcsolatot kereső Mi Hazánkot, amely egy mandátumot nyert az EP-választáson a 21 magyarországi helyből.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Erős, szociális Európa, ahogy mi hívjuk, Európai Egyesült Államok képes a magyaroknak jólétet biztosítani” – mondta Dobrev, ígérve, hogy ezt a hitvallásukat fogják képviselni az EP-ben ezután is.


A sajtónyilatkozatoknak hosszú tapssal volt végük, ezután a megjelentek levonultak a pódiumról. Kunhalmi Ágnest kérdeztük arról, mivel magyarázható a Tisza Párt eredménye, amelyet ugyanazon választási törvények adta feltételek, ugyanazon sajtóviszonyok között értek el, mint a szűk 300 ezer szavazatig jutott baloldali szövetség.

Kunhalmi közölte, erre hosszú a válasz, de azt nem most fogja kifejteni. Gyurcsányt is igyekeztünk szóra bírni, de a DK elnöke sem tartotta aktuálisnak válaszadást.

A főpolgármester-választásról nem tettek említést, mivel annak eredménye Karácsony Gergely és kihívója, Vitézy Dávid között rendkívül szoros, így eredményt abban még nem lehet hirdetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!