Újra nekifutottak, de nagyobbat buktak – ők a budapesti kerületek legnagyobb vesztesei

Újra nekifutottak, de nagyobbat buktak – ők a budapesti kerületek legnagyobb vesztesei
Sára Botond – Fotó: Sára Botond / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz Budapesten több helyen is újra elindította azokat a polgármestereit, akik 2019-ben elbukták kerületüket, de előfordult olyan is, aki harmadjára próbálkozott, majd bukta a polgármester-választást. Az ellenzéki oldalon is voltak nagy koppanások, a legnagyobb talán Zuglóban, az I. kerületben pedig egyetlen ciklus után sikerült leváltani az ellenzéki polgármestert.

A kormánypártok esetében a sorozatos újraindítások oka lehet, amit maga a miniszterelnök is elismert egy nappal a választás előtt: „a leggyengébben szervezett” Fidesz-közösség a fővárosban van. Arról beszélt, hogy Szentkirályinak is úgy kellett belevágnia a kampányba, hogy nem volt meg a hátországa. Kritikusan azt mondta, hogy hiányzott a kemény munka az előző évekből.

Újrapróbálták. De sikerült?

A Fidesz oldaláról Budapesten a választás egyik legnagyobb vesztese Sára Botond lett. Pikó András, az ellenzék jelöltje a vártnál is sokkal könnyebben húzta be újra Józsefvárost. A polgármesternek még az sem tett keresztbe, hogy miután összeveszett az MSZP-vel, a párt kimaradt az összefogásból. Sőt, az összes egyéni körzetben elindultak Pikóék ellen, és még saját polgármesterjelöltjük is volt. Sára Botond 2019-ben bár nagyon szűkösen, de elvesztette a VIII. kerületet Pikóval szemben, sőt még az egyéni képviselői helyét is elbukta. Sárát fővárosi főispánként, a Fővárosi Kormányhivatal élén tartották Budapesten, de a Fidesz valamiért újra úgy döntött, hogy harcba küldi a kerületben.

Sára idén nagyobb pofont kapott, mint 2019-ben, csúfosabb eredménnyel vesztette el a korábban Kocsis Máté által vezetett kerületet, mint öt éve. A megszaporodott kihívók ellenére Pikó 1131 szavazattal nyert, 2019-ben csak 269-cel. Sára Botond egyéniben most nem is próbálkozott, kompenzációs listán sem volt ott, így most válaszút előtt áll: vagy visszatér a főispáni szabadságáról, vagy beül a Fővárosi Közgyűlésbe.

Hasonlóan járt Óbuda-Békásmegyeren Bús Balázs is. A III. kerületnek a rendszerváltás és 2019 között két polgármestere volt: Tarlós István és Bús Balázs, utóbbi öt évvel ezelőtt 457 szavazattal elbukott az ellenzéki pártok jelöltjével, Kiss Lászlóval szemben. Bús ezek alapján nagy reményekkel futhatott neki Óbuda visszaszerzésének, ahol 2022-ig még önkormányzati képviselő is volt, de összeférhetetlenség miatt lemondott.

Sára Botondhoz hasonlóan Bús Balázsnak is találtak új helyet, a bukott polgármester 2021-től a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatója volt – előbbi okozta az összeférhetetlenséget is. Bús idén februárban távozott az NKA-tól, hogy újraindulhasson a III. kerületben, de olyan pletykák is terjedtek, hogy Csák János rúgta ki. A lényeg, hogy neki sem jött össze a nagy visszatérés: míg 2019-ben alig egy százalékkal verte meg Kiss László, idén majdnem 10 százalékkal és több ezer szavazattal hagyta le.

Szintén nagyot koppant a fideszes Wintermantel Zsolt, aki 2019-ig két cikluson keresztül vezette Újpestet. 2019-ben öt százalékkal maradt le összellenzéki kihívójától, Déri Tibortól. Wintermantel hosszú évekig a Fidesz képviselője volt a Fővárosi Közgyűlésben is, miután kerületében bukott, az elmúlt öt évben is itt dolgozott, 2022-től még a párt fővárosi frakcióvezetője is volt. Pártja úgy döntött, hogy újra Wintermantelt jelölik Újpesten, ahol egyébként igyekezett végig aktív maradni.

Wintermantelnek ezúttal nem is Dérivel, hanem a DK-s Trippon Norberttel kellett megküzdenie a polgármesteri székért, akit 2010-ben egyszer már legyőzött. 2024-ben viszont ez sem sikerült: Trippon most 11 százalékos előnnyel nyerte Újpestet Wintermantellel szemben. Mindezt úgy, hogy volt egy kutyapárti jelölt is, aki 10 százalékot kapott. Wintermantel azzal vigasztalódhat, hogy egyéniben szerzett mandátumot – két (2) szavazattal győzött a körzetében –, így most visszalépve a létrán, a fővárosi frakcióvezetőség után az újpesti testületben folytathatja.

De akadt még újrapróbálkozó fideszes: a XVIII. kerületben a DK-s Szaniszló Sándorral szemben ismét megpróbálkozott Ughy Attila, de most jóval nagyobb arányban kapott ki. A szomszédos XIX. kerületben a 2006 óta regnáló Gajda Pétert próbálta megverni immáron harmadik alkalommal Dódity Gabriella, de most sem sikerült. Gajda majdnem ugyanolyan nagy arányban hozta el Kispestet, mint öt évvel ezelőtt. Ughy Attila a XVIII. kerületben semmilyen formában nem folytatja, Dódity Gabriella kompenzációs listáról bekerült. Korábban mindketten a Fővárosi Közgyűlésben ültek, de most nem voltak befutó helyen.

Az ellenzék házon belül intézte el polgármesterét

Az ellenzéki térfélen messze a legnagyobb koppanás a zuglói MSZP-s polgármesteré, Horváth Csabaé. Horváth a XIV. kerületben öt évvel ezelőtt a főpolgármesterségért induló Karácsony Gergely helyett indult, meg is nyerte a kerületet, ráadásul elég magabiztosan. Összellenzéki jelöltként 50 százalék fölött végzett. 2024-re viszont borult az összefogás, a Momentum kihátrált, helyi képviselőjüket, Rózsa Andrást indították. A Momentum próbálta elérni, hogy a kerületben legyen ellenzéki előválasztás, de nem sikerült, Horváth Csaba ettől elzárkózott.

Zuglóban Horváth vélhetően nem véletlenül nem állt ki az előválasztáson. Az idei választáson nemcsak a momentumos Rózsának sikerült megvernie a regnáló polgármestert, de még a fideszes jelölt is előzni tudta, így csak a harmadik helyen végzett. A szocialisták lassan húsz éve aktív budapesti politikusa Zuglótól biztosan búcsúzik, és jelen állás szerint talán a fővárosi politikától is: az MSZP–DK–Párbeszéd fővárosi listáján a nyolcadik helyen szerepelt. A pártszövetség a főpolgármesternek járón túl hat helyet szerzett.

Horváth és Karácsony együtt kampányol az Örs vezér terén – Fotó: Horváth Csaba / Facebook
Horváth és Karácsony együtt kampányol az Örs vezér terén – Fotó: Horváth Csaba / Facebook

Egyetlen polgármesteri ciklus után búcsúzik a kerület vezetésétől V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester. 2019-ben kisebb csodának számított, hogy az ellenzék által támogatott politikus el tudta hódítani Budavárat az 1998 óta regnáló fideszes polgármestertől. V. Naszályi ekkor valamivel több mint 100 szavazattal nyert. A Karmelita és a budai Vár kerületének visszaszerzésére a Fidesz nagy energiákat fordított, ott támadták az ellenzéki polgármestert, ahol tudták. A Fidesz taktikája be is jött: Böröcz László néhány százalékkal, de megnyerte a kerületet, a képviselő-testületben is kényelmes többséget szerzett. A kerületben indult a Kutyapárt is, ők a szavazatok 13,4 százalékát vitték el. V. Naszályi öt év polgármesterség után kompenzációs listáról szerzett képviselői helyet.

A XVII. kerületben maga az ellenzék lett a legnagyobb vesztes, az alapvetően fideszesnek számító kerületben a versenynek eleve megosztottan futottak neki. A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje simán elhozta a kerületet, de a második helyet sem az ellenzéki pártok többsége által támogatott Lukoczki Károly, sem a momentumos Gergely Bálint nem tudta megszerezni. A kerületiek inkább a Tisza Párt jelöltjére szavaztak, a 2010 óta képviselő Lukoczki a harmadik, Gergely a negyedik helyen végzett, mindketten kompenzációs listáról szereztek mandátumot a kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!