Bús Balázs lemondott az önkormányzati tisztségeiről

2022. január 25. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Atlatszo.hu mai cikke alapján jogászok is megvizsgálták az összeférhetetlenség kérdését. Ennek alapján a mai nappal lemondok az önkormányzati tisztségeimről (kerületi képviselő és fővárosi bizottsági tag), megszüntetve az összeférhetetlenséget”

írja közösségi oldalán Bús Balázs volt óbudai polgármester, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje Óbuda-Békásmegyer körzetében az áprilisi választáson.

Az Átlátszó arról írt keddi cikkében, hogy Óbuda korábbi kormánypárti polgármesterét, aki 2019 óta csak önkormányzati képviselő a kerületben, Kásler Miklós miniszter 2021. január 1-től a Nemzeti Kulturális Alap alelnökének nevezte ki. Ez azonban az önkormányzati törvény alapján összeférhetetlen, mert ellentétes a Mötv. 36. § (1) bekezdés a) pontjával: az NKA-alelnökség kormánytag kinevezése útján létrejött tisztség, amit ez a szabály tilt.

Bús Balázs ezt lemondásával elismeri, és közleményéhez hozzáteszi, hogy a jövőben is Óbudáért fog dolgozni, valamint reméli, április után folytatja azt a munkát, ami két éve megszakadt Óbudán. Ezzel arra céloz, hogy a két éve elvesztett polgármester-választás után áprilisban a térség parlamenti képviselője szeretne lenni.

„A fideszes Bús Balázsnak fontosabb a havi 1,7 milliós fizetése, mint az óbudaiak képviselete!”

– ezt már Szabó Tímea Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője (Párbeszéd), egyben áprilisi képviselőjelöltje fűzi hozzá a történtekhez a közösségi oldalán. Hozzáteszi, hogy Bús Balázs nem a milliós NKA-alelnöki fizetéséről, hanem az óbudaiak képviseletéről mondott le a döntésével.

Bús Balázs válaszában tájékoztatja Szabó Tímeát, hogy óbudai tiszteletdíját kerületi civileknek utalta át (többek között: Jövőbarát Alapítvány, Elveszett Állatok Alapítvány, Margit kórház). Közölte: ezt a jövőben is meg fogja tenni, függetlenül attól, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetve, képviselőségéről lemond. Bízik benne, hogy a képviselő asszony is támogat óbudai civileket a tiszteletdíjából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!