A dán szociáldemokraták rémálma jöhetett be azzal, hogy lekörözték őket a Szocialisták

2024. június 9. – 23:33

Másolás

Vágólapra másolva

Dániában a baloldali Szocialista Néppárt párt 18,4 százalékos támogatottsággal megszerezhette az első helyet, megelőzve a második helyen Mette Frederiksen miniszterelnök szociáldemokratáit 15,4 százalékkal.

A két pártnak egyenként három mandátum juthat a 15 dániai képviselői helyből, ha az előzetes eredmény pontosnak bizonyul.

Mette Frederiksen a szavazófülkében Aalborgban – Fotó: Claus Bjoern Larsen / Reuters
Mette Frederiksen a szavazófülkében Aalborgban – Fotó: Claus Bjoern Larsen / Reuters

A két párt összecsapását a dán választók elégedettségének vagy elégedetlenségének mércéjeként tartották számon a Politico szerint. Dániai megfigyelők az eredményt súlyos csalódásként értékelték Frederiksen számára. A miniszterelnököt egyébként néhány napja Koppenhága utcáin bántalmazták.

„Az exit pollból kiderülő eredmény a szociáldemokraták rémálma” – mondta Christine Cordsen, a dán nemzeti műsorszolgáltató, a DR kommentátora.

A liberális Venstre 13,9 százalékot szerezhetett, a Liberális Szövetség 7,8 százalékon, a Dán Konzervatívok 7,6 százalékon, a Konzervatív Néppárt 7,4 százalékon áll. Ezeken kíbül még három másik párt juthatott be a parlamentbe 6 százalék körüli eredményekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!