Vitézy: Nem fogok koalíciót kötni a Fidesszel vagy a DK-val

2024. június 7. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárom azt, hogy koalíciót kössek akár a Fidesszel, akár a DK-val, kizárom azt, hogy akár fideszes, akár DK-s alpolgármesterem legyen

– ígérte péntek este Vitézy Dávid az ATV Egyenes Beszédében, melyben elsősorban a Szentkirályi Alexandra visszalépése utáni helyzetről volt szó. A főpolgármester-jelölt szerint a Fidesz lépésével csak azt ismerte el, hogy ő Karácsony Gergely legesélyesebb kihívója, és „nem akartak egy harmadik helyezést magyarázni”.

Vitézy értelmezését azzal támasztotta alá, hogy a Karácsony Gergellyel a Partizánban folytatott május végi kettős vitát 450 ezer néző látta, ami több, mint amennyi szavazatot főpolgármester-jelöltre valaha is leadtak, és ezt követően a közvélemény-kutatók a két jelölt között a népszerűségi olló záródását kezdték mérni.

Vitézy leszögezte, hogy a Fidesz régóta rebesgetett húzását Karácsony vádjaival szemben nem előzte meg semmilyen „Orbán–Ungár-paktum”. Állítása szerint ő csütörtökön fogott először gyanút, amikor a médiából sokan keresték a visszalépés lehetőségét említve, ezért stábjával közösen készültek az eshetőségre, azonban magáról a visszalépésről ő is csak pénteken, a nyilvánossággal egy időben szerzett tudomást.

A főpolgármester-jelölt szerint a Fidesz döntésével „egy XXI. századi progresszív, urbanisztikai projekt váratlan kormányzati támogatást kapott”; és hangsúlyozta, hogy ez „a Lázár-féle, elvonáson alapuló városfejlesztési politika” meghaladását jelenti. Cáfolta, hogy Budapest főpolgármestereként támogatná a „maxi-Dubaj”-hoz hasonló, sokat kritizált ingatlanfejlesztési projekteket, és hangsúlyozta, ki fog állni azért, hogy Budapest szabad, kulturálisan szabad maradjon. Sőt, a színházak függetlenségét még jobban erősítené.

Vitézy Dávid Szentkirályi bejelentése után egyébként azt írta, hogy a Fidesz–KDNP jelöltjének döntését tudomásul veszi, de szerinte a Partizán-vita után egyértelművé vált, hogy ő Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója. Hozzátette: főpolgármesterként nem fog „koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val”. Állítja továbbá, hogy nem egyeztetett senkivel, a Fidesz jelöltjének visszalépéséről csütörtök este hallott először. A Partizánnak pedig azt mondta, hogy nem volt a Karmelitában, de főpolgármesterként kopogtatna az ajtaján.

Orbán péntek este a TV2-nek adott interjújában szűkszavúan nyilatkozott a főpolgármester-jelöltjük visszalépésével kapcsolatban. A miniszterelnök azt mondta, hogy „Engem meggyőzött, elfogadtuk a döntését”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!