Vitézy azt mondja, nem volt a Karmelitában, de főpolgármesterként kopogtatna az ajtaján

2024. június 7. – 14:45

Vitézy azt mondja, nem volt a Karmelitában, de főpolgármesterként kopogtatna az ajtaján
Forrás: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem, nem voltam a Karmelitában, és nem is egyeztettem senkivel”

– mondta Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje Gulyás Márton kérdésére pénteken a Partizánban. Beszélt arról is, hogy a Fidesz reggel visszalépett jelöltjével, Szentkirályi Alexandrával két éve nem találkozott. Vitézy Dávid a pénteki Partizán-interjújában hangsúlyozta: még mindig nem a Fidesz jelöltje, annak ellenére, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett a javára.

Vitézy ugyanakkor azt is kijelentette, hogy szerinte a Fidesz valamiféle felelősséget érez azért a programért, amit ő kínál a választóknak:

„Orbán Viktor a mai döntésével – vagy hát legalábbis a Fidesz a mai döntésével – felelősséget is vállal azért a programért és azért az ajánlatért, amit megfogalmazok.”

Azt ígérte, megválasztása esetén számon is fogja kérni a kormányon a szerinte Budapestnek járó támogatásokat:

„Be fogok kopogtatni a Karmelita ajtaján, és azokat az uniós forrásokat, azokat a költségvetési forrásokat el fogom kérni Budapest számára, amik ennek a városnak hitem szerint járnak.”

Az LMP és a saját egyesülete által indított főpolgármester-jelölt az interjúban hangsúlyozta: annak ellenére nem a Fidesz jelöltje, hogy a fideszes jelölt visszalépett az ő javára. Vitézy szerint az is ezt mutatja, hogy Szentkirályival ellentétben ő nem buzdítja a szavazókat arra, hogy szavazzanak a fideszes fővárosi listára:

„Arra kérem a budapestieket, hogy ne szavazzanak a Fidesz budapesti listájára.”

Kiemelte azt is, hogy sem ő, sem az őt jelölő LMP társelnöke, Ungár Péter nem egyeztetett a Fidesz felső vezetésével a főpolgármester-jelölti kampánnyal kapcsolatban.

A Partizán műsorvezetője, Gulyás Márton külön kérdezte Vitézyt az olyan ígéreteivel összefüggésben, amelyek ellentmondásban állnak a Fidesz üzeneteivel. A főpolgármester-jelölt többek között megígérte: megválasztása esetén ki fog menni a Pride-ra, illetve azon lesz, hogy megakadályozza a maxi-Dubaj projektet, de azt is mondta, főpolgármesterként bal- és jobboldali újságírók is feltehetnek majd neki kérdést.

Szentkirályi Alexandra reggel visszalépett a budapesti főpolgármester-jelöltségtől, egyúttal arra kérte a támogatóit, hogy szavazzanak az LMP jelöltjére, Vitézy Dávidra. Nem sokkal később Vitézy Dávid egy posztban így reagált Szentkirályi visszalépésére:

„Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása.”

Az utóbbi posztban, de péntek délelőtti sajtótájékoztatóján is elmondta Vitézy, főpolgármesterként nem kötne koalíciót sem a DK-val, sem a Fidesszel. Támogatóinak ugyanakkor azt mondta, az általa vezetett fővárosi listára szavazzanak, ne arra a listára, amit a fideszes Szentkirályi vezet.

Márciusban jelentette be Vitézy, hogy az LMP és civilek listavezetőjeként indul főpolgármester-jelöltnek a júniusi választásokon. A Telexnek adott ekkori interjújában hangsúlyozta, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, és nem is lesz az. Vitézy kampányát végigkísérte, hogy Karácsony Gergely végig a Fidesz jelöltjeként aposztrofálta őt.

Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség főpolgármester-jelöltje, a jelenlegi főpolgármester az egy héttel ezelőtti partizános vitán meglebegtette, hogy a Karmelitában vizsgálják, nem lenne-e jobb Vitézyt támogatni Szentkirályi helyett. Szentkirályi korábban azt mondta, nem tartja reálisnak, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől. Május végén a Fidesz sajtóosztálya azt válaszolta a Telexnek, hogy hírlapi kacsa Szentkirályi Alexandra visszalépése.

Pár napja a Fidesz-közeli Századvég közvélemény-kutatása azt mérte, Szentkirályi visszalépése esetén a választók 48 százaléka Vitézyre voksolna, míg Karácsony 42 százalékot kapna. A Medián május végén készített felmérése még azt jelezte előre, hogy Szentkirályi visszalépésével fej fej mellett lenne a maradék két jelölt, a választók 41 százaléka Karácsonyra, 40 százaléka Vitézyre szavazna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!