Závecz: A Fidesz 45, a Tisza Párt 27 százalékon áll az EP-választások előtt a biztos szavazóknál

2024. június 4. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Závecz május 24. és június 2. között végzett, ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatása alapján a Fidesz-KDNP vezeti a pártok EP-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja.

A második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon áll.

A biztos részvételét ígérő, és az EP-listák között választani tudók körében a Fidesz-KDNP 45 százalékon áll, a Tisza Párt 27 százalékos május végén, a DK-MSZP-Párbeszéd listája pedig 11 százalékos.

A Závecz közlése szerint a statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve az adatfelvétel idején két párt esélyes még a bejutásra. A Mi Hazánk a biztos listaválasztóknál áll 5 százalékon, a Momentum 4 százalékot érne el, a Kétfarkú Kutyapárt 3, az LMP 2 százalékos.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A mostani adatok alapján a Fidesznek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK-MSZP-Párbeszéd listának 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe. Ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, a Fidesz mandátumszámát valószínűleg nem módosítaná, feltehetően a Tisza Párté csökkentené eggyel.

A Závecz közleménye szerint azonban a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentősen befolyásolhatja az erőviszonyokat. Amíg a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 53, illetve 42 százalékos, addig a Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz-KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!