Szörnyszülött marad-e a zöldpolitika, erről vitázott négy EP-képviselőjelölt

2024. június 3. – 22:13

Másolás

Vágólapra másolva

Felmérések szerint a magyarok nyolcada elsősorban zöld, környezetvédő emberként tekint magára, de kire szavazzanak itthon a zöldek, akik megfelelő magyar képviseletet szeretnének látni az Európai Parlamentben? Ebben a kérdésben akart segíteni szándékai szerint négy párt(szövetség) EP-listavezetője és képviselőjelöltje a MagNet Közösségi Házban rendezett választási vitán. Az eseményen Barabás Richárd (DK–MSZP–Párbeszéd), Cseh Katalin (Momentum), Törley Kata (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Ungár Péter (LMP) próbálta meggyőzni a zöld meggyőződésű szavazókat, hogy szavazzanak rá.

Cseh Katalinnak némi előnyt adott a vitában, hogy jelenleg is képviselő az Európai Parlamentben, a főképp liberális pártokat (a Momentumot is) tömörítő Renew Europe képviselőcsoportban, így képben van számos olyan európai környezetpolitikai szakkérdésben, amiben mások, például Törley Katalin saját bevallása szerint sem. (Viszont így Cseh Katalin fejére olvashatták a többiek, hogy pártcsoportja több, a zöld felfogással szembemenő határozatot támogatott.)

Törley tanárként, a Tanítanék Mozgalom (és jelölő szervezete, a Kutyapárt) aktivistájaként inkább azt emelte ki, hogy már az iskolában el kell kezdeni a klímatudatos felfogás tanítását, mert igazi eredményeket csak tudatos állampolgárokkal lehet elérni. Ő maga a Zöldek frakciójába ülne be, ahol előzetesen arról biztosították, hogy segítenek majd eligazodni neki.

Barabás Richárd (a Párbeszéd – A Zöldek Pártja társelnöke) már jó előre próbálta feloldani az ellentmondást abban, hogy jelölő szövetségének (DK–MSZP–Párbeszéd) mindössze 2-3 mandátum néz ki a közvélemény-kutatások alapján, ő pedig elkötelezett zöldként csak a hetedik helyet csípte meg a listán, azzal, hogy egyrészt optimista, másrészt pedig az adatok azt bizonyítják, hogy ebben a ciklusban a DK-sok voltak a legzöldebb képviselők az Európai Parlamentben.

„Az európai Zöldeket nem érdekli, mi történik Európának ezen a felén” – ezt Ungár Péter, az LMP elnöke és listavezetője jelentette ki – nem Törley Katalinnak célozva a mondatot, hanem magyarázatként, miért lett rosszban az európai frakció az LMP-vel. Ungár szerint az csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy felfüggesztették az együttműködést Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt fideszes múltja miatt, de korábban is voltak viták, amikor a Zöldek nem építették be például a Magyarországon elharapódzó akkugyárak LMP-nek fontos szabályozási szigorítását az elektromobilitás szabályozásába. Ennek ellenére Ungár reméli, hogy rendeződni fognak a nézeteltérések, mert az LMP is a Zöldek frakciójába tart.

Ungár az európai zöldpolitikára térve kijelentette, hogy voltak sikerek, de kevés. Az
elektromobilitás szerinte nem fogja megoldani a klímaválságot. Azt emelte ki, hogy az erős agrárlobbi által sújtott agrárterület most az egyik legfontosabb zöld színtér, amíg ott nem lesz érdemi cselekmény, „a zöldpolitika szörnyszülött marad”. Mint közölte: az unió tele van súlyos lobbiügyekkel.

Cseh Katalin ehhez hozzátette: az Európai Parlament hozott egy csomó törvényt, de nem tartják be őket az emberek. Véleménye szerint érdekeltté kell tenni a társadalmat a szabályozás betartásban. Barabás Richárd kiemelte, hogy a zöld szabályozás gazdasági fékkel járhat, „a fékezés pedig nagyon sok embert fog falhoz nyomni, ami visszafoghatja a döntéshozást”, ami viszont a környezeti katasztrófát hozza közelebb.

Abban nagyjából mindenki egyetértett, hogy az érintett szegényebb rétegeket szociálisan támogatni kell, hogy ne legyenek napi szinten ellenérdekeltek a környezetvédelmi változásokban. Törley Katalin itt ismét azt hangsúlyozta, hogy megfelelő környezetvédelmi oktatás kell, mert sok ember nem érti, mi hangzik el, mi miért történik. Törley Katalin megkapta azt a keresztkérdést: miért van az, hogy Budapesten a Kutyapárt ráindítja az egyetlen zöld polgármesterre (V. Naszályi Mártára) a jelöltjét, amire közölte, hogy erre nem tud válaszolni.

Az Európai Parlament jövőjéről szólva Barabás Richárd nagyjából egyetértett azzal az Ungár Péter-i mondással, hogy ha Ursula von der Leyen a szélsőjobbal köt koalíciót, az olyan lesz, mintha a Fidesz a Tisza Párttal állna össze. Ungár és Barabás az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is inkább negatívan ítélték meg, míg Cseh Katalin ambivalens volt a kérdésben.

Ungár Péternek védekeznie kellett abban, hogy az elmúlt hetekben 5 milliárd forintot utaltak ki neki NER-es cégek. Mint az LMP elnöke elmondta, mindig visszatérő kérdés vele szemben, hogy honnan van a pénze, kinek a gyereke: az ellenzéki pártok részéről aszerint válik hirtelen Schmidt Mária fiává, hogy éppen kivel szövetkezik. Hozzátette, apai ágról származó vagyona abból az időkből és körből van, mint például Bajnai Gordonnak, jelöltjük pedig, Vitézy Dávid akkor volt államtitkár, amikor még Magyar Péter a Diákhitel Intézet vezetője volt.

A tagállami vétójog szükségességével kapcsolatban egy oldalra került Cseh, Barabás és Törley is, nagyjából egyetértve abban, hogy ez a jog obstrukcióra, visszaélésre is alkalmas, ahogy például Magyarország nagy megrökönyödést kiváltó vétói esetében ez többször látszott. Ungár szerint viszont a vétó a kis tagállamok utolsó mentsvára, hogy ne tudják elnyomni őket az erősebb országok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!