A DK mellé állt a Mi Hazánk, ők is a köztársasági elnök lemondását követelik

2024. május 30. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar föld idegen kézre játszásában vett részt, így „erkölcsileg méltatlanná” vált Sulyok Tamás köztársasági elnök Dócs Dávid, a Mi Hazánk alelnöke szerint. „A kormány által a nemzeti egység megteremtésére kinevezett államfő az eredeti feladatával szemben ismét morális válságot okoz, hiszen „részt vett a haza kincseinek korlátozott mennyiségben rendelkezésünkre álló erőforrásainak, a magyar földnek az idegeneknek történő kiárusításában”, írja a párt csütörtöki közleménye.

„Számtalan esetben hívtuk fel a figyelmet már a Parlamentben arra, hogy több megyényi területet szereztek meg külföldi gazdák – sokszor szervezett kereteken belül –, jóval olcsóbban, mint a nyugati földárak, jóval nagyobb tőkeerővel, mint amivel a hazai gazdák rendelkeznek, és versenyezni tudnának, ezért különösen súlyos és minősített ez az eset” – áll a közleményben. Dócs szerint Sulyok Tamásnak az egyetlen elfogadható döntése az azonnali lemondás a köztársasági elnöki címről.

A közlemény nem tér ki rá, de az ügyet Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője indította el múlt héten: a politikus szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök „egy köztörvényes bűnöző”, aki a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket. Dobrev azóta több fronton is eljárást kezdeményezett Sulyok ellen: közzétette és a Legfőbb Ügyészségnek is benyújtotta a dokumentumokat, melyek szerinte bizonyítják Sulyok közreműködését az ügyben, mellette feljelentést tett hivatali visszaélés miatt, eljárást indított az Alkotmánybíróságnál, majd bejelentette, hogy megfosztási eljárást indít az Országgyűlésben – az ehhez szükséges aláírások keddre gyűltek össze. Dobrev az elmúlt bő egy hétben többször is felszólította Sulyok Tamást a lemondásra.

A Telex több ügyvédet is megkérdezett a papírokról, a dokumentumok megítéléséről. Egyik, a rendszerváltás óta ügyvédként dolgozó forrásunk úgy fogalmazott, hogy az ügy „nagyon gáz”. Forrásunk szerint ami ezekből a papírokból látszik, az valóban nagyüzemben ment, minden megyében meggazdagodott belőle egy-két ügyvéd, számonkérésről viszont nem tudott. Ebben a cikkben pedig azt segítünk megérteni, mire gondol Dobrev Klára, amikor zsebszerződésekről, strómanokról, haszonélvezeti jogról és hasonlókról beszél, és hogy miért volt egyáltalán illegális az, hogy külföldieknek magyar ügyvédek magyar földeket segítettek megszerezni.

Dobrev szerdán a Telex választási műsorának vendége volt, ahol a Sulyok-ügy mellett a DK és Magyar Péter viszonyáról, az Európai Egyesült Államokról és a köztévés választási vitáról is kérdeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!