Dobrev Klára megfosztási eljárást indítana a köztársasági elnök ellen az Országgyűlésben

2024. május 26. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország köztársasági elnöke nem lehet egy köztörvényes bűnöző, ezért a mai nappal kezdeményezem, hogy az Országgyűlés indítsa meg a megfosztási eljárást Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben, és mondja ki, hogy Sulyok Tamásnak távoznia kell az államfői tisztségből” – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője facebookos bejelentkezésében.

Dobrev azt mondta, hogy az eljáráshoz szükséges aláírásokat már elkezdték összegyűjteni, ehhez elsőként a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek parlamenti képviselőit kereste meg.

Az Alaptörvény szerint valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást, de a megfosztási eljárás megindításához már a képviselők kétharmada kell, tehát a Fidesz-KDNP nélkül biztosan nem indul el jelen esetben ilyen eljárás.

Dobrev szerdán állt elő azzal, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök „egy köztörvényes bűnöző”, aki a 2000-es évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket.

Állítása szerint Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Dobrev azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföld-ügylettel is összefüggésbe hozott.

A DK politikusa pénteken már hivatali visszaélés miatt feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél, különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja, illetve hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!