Feljelentést tesz Dobrev Klára Sulyok Tamás ellen, és az Alkotmánybíróságnál is eljárást indít

Legfontosabb

2024. május 24. – 13:15

Feljelentést tesz Dobrev Klára Sulyok Tamás ellen, és az Alkotmánybíróságnál is eljárást indít
Dobrev Klára a sajtótájékoztatón – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz Dobrev Klára Sulyok Tamás ellen, illetve az Alkotmánybíróságnál is eljárást kezdeményez, jelentette be a DK EP-képviselőjelöltje péntek délelőtt. Egészen pontosan

különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja, illetve hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tesz feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél.

Az Alkotmánybíróságnál azért indít eljárást, hogy megvizsgálják, összeegyeztethető volt-e Sulyok Tamás alkotmánybírósági megbízásával az, hogy a DK nyomozása szerint 2014. szeptember 28. és 2019. október 4. között ügyvédi tevékenységet folytatott.

Dobrev harmadik alkalommal tart sajtótájékoztatót a héten Sulyok Tamás ügyében. Szerdán beszélt először arról, hogy az államfő magyar termőföld külföldi kézre játszásában működhetett közre. A vádakra a Sándor-palota még aznap reagált, Sulyok Tamás a hivatal válasza szerint sosem vett részt törvénybe ütköző szerződés megkötésében. Közben Dobrev csütörtökön benyújtotta a Legfőbb Ügyészségnek azokat a dokumentumokat, melyek szerinte bizonyítják a bűncselekményt. Az ügyészség csütörtök délután arról adott ki közleményt, megérkezett hozzájuk a beadvány, és azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgálják és értékelik majd.

A legújabb, pénteki sajtótájékoztatón a fő téma nem a földügy volt, hanem Sulyok Tamás szerepe az ügyben kulcsszerepet játszó cégekben. Dobrev arról beszélt, hogy a cégiratok alapján Sulyok Tamás 2013. január 14-től 2015. december 23 között volt az osztrák tulajdonú Agronómia Kft. kézbesítési megbízottja, amely a csütörtökön bemutatott, német nyelvű zsebszerződésekben is szerepel. Ez alatt az idő alatt kiválással létrejött egy újabb cég, Botanic-Garden Kft. néven, ahol Sulyok szintén kézbesítési megbízott volt 2014. november 13. és 2015. február 15. között.

Sulyok Tamás azonban 2014. szeptember végétől már alkotmánybíró volt, a cégiratok tehát arra utalnak, hogy az első cégben alkotmánybíróként is megbízott maradt, a másodikban pedig már kinevezése után lett az – erről egyébként két napja is megjelent már cikk a 444-en.

Márpedig az alkotmánybírósági törvény értelmében alkotmánybíró nem pusztán ügyvéd nem lehet, hanem semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytathat.

Dobrev szerint Sulyok az ügyvédi tevékenységét is folytatta 2019. október 4-ig. A politikus szerint 2014. szeptember 27. (tehát a kinevezés) és 2019. október 4. között az összeférhetetlenség miatt a juttatásokban sem részesülhetett volna, ez a DK becslése alapján 153 millió forintot meghaladó összeg lehet.

A DK EP-képviselőjelöltje pénteken újra megismételte, hogy Sulyok Tamásnak mennie kell a posztjáró, Dobrev szerint „nem létezik olyan forgatókönyv, hogy a lemondás ne történne meg”.

Dobrev szerdán kezdett el arról beszélni, hogy Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. A politikus azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföld-ügylettel is összefüggésbe hozott.

A Telex több ügyvédet is megkérdezett a papírokról, a dokumentumok megítéléséről. Egyik, a rendszerváltás óta ügyvédként dolgozó forrásunk úgy fogalmazott, hogy az ügy „nagyon gáz”. Forrásunk szerint ami ezekből a papírokból látszik, az valóban nagyüzemben ment, minden megyében meggazdagodott belőle egy-két ügyvéd, számonkérésről viszont nem tudott.

Ebben a cikkben segítünk megérteni, hogy mire gondol Dobrev Klára, amikor zsebszerződésekről, strómanokról, haszonélvezeti jogról és hasonlókról beszél, és hogy miért volt egyáltalán illegális az, hogy külföldieknek magyar ügyvédek magyar földeket segítettek megszerezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!