Dobrev: Összejöttek az aláírások Sulyok Tamás megfosztási eljárásához

2024. május 28. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Összejöttek az aláírások Sulyok Tamás megfosztási eljárásához” – jelentette be Dobrev Klára, aki felszólította Orbán Viktort, hogy szedje össze végre a bátorságát, és álljon az ország elé. A DK politikusa még vasárnap közölte, hogy az eljáráshoz szükséges aláírásokat elkezdték összegyűjteni, ehhez elsőként a DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek parlamenti képviselőit kereste meg.

Dobrev szerdán állt elő azzal, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök „egy köztörvényes bűnöző”, aki a 2000-es évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket.

„Polt Péternek kutya kötelessége ezt visszaszerezni, és törölni minden ilyen típusú jogügylet eredményét” – mondta a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője hétfőn a Csongrád-Csanád vármegyei Deszken egy mező mellett, ahol szerinte a Sulyok-ügyben érintett földterületek találhatóak.

Az Alaptörvény szerint valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást, de a megfosztási eljárás megindításához már a képviselők kétharmada kell, tehát a Fidesz–KDNP nélkül biztosan nem indul el jelen esetben ilyen eljárás.

A köztársasági elnök és a Fidesz szerint a vád teljesen alaptalan, az ügyvéd mindenben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint legfeljebb a DK politikusa követett el bűncselekményt. Hétfőn aztán a Magyar Ügyvédi Kamara is megdöbbenéssel fogadta Dobrev állításait, szerintük ezek „súlyosan sértik nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is”. Az ügyről a Telex ebben a cikkben írt részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!