A Magyar Ügyvédi Kamara szerint súlyosan sértik az ügyvédekbe vetett közbizalmat a DK Sulyok Tamás elleni vádjai

2024. május 27. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Ügyvédi Kamara megdöbbenéssel fogadta, hogy korábbi ügyvédi tevékenysége miatt a Köztársasági Elnököt „köztörvényes bűnözőnek” és „a földmaffia kiszolgálójának” nevezett meg egy politikai párt – áll a szervezet közleményében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Dobrev Klára múlt hét szerdán azzal vádolta meg Sulyok Tamás köztársasági elnököt, hogy a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött 103 hektár magyar termőföld külföldi kézbe való átjátszásában, csütörtökön pedig közzétette a szerinte zsebszerződéses ügy bizonyítékait. Dobrev állítása szerint Szeged környékén több mint ezerhektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföldügylettel is összefüggésbe hozott, és lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt.

A köztársasági elnök és a Fidesz szerint a vád teljesen alaptalan, az ügyvéd mindenben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el. Az ügyről ebben a cikkben írtunk részletesen.

„Mélységes aggodalomra ad okot, hogy a politikai csatározások hevében olyan vádakat fogalmaznak meg politikai szereplők, amelyek súlyosan sértik nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is” – írja az ügyvédi kamara.

„A politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara meg nem cáfolt meggyőződése az, hogy Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte. Emellett tudományos és alkotmánybírói tevékenysége során mindenkor kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott, és amelyért a Magyar Ügyvédi Kamara ezúton is külön köszönetét fejezi ki Sulyok Tamásnak. Ezt a közbizalmat érte most támadás a fent már idézett, durva kijelentésekkel.”

Az ügyvédi kamara a közleményben hangsúlyozza, hogy a rá vonatkozó törvény alapján minden esetben eljár az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben. „Ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen, mert alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását” – írják.

A Magyar Ügyvédi Kamara nemrég összetűzésbe került a Szuverenitásvédelmi Hivatallal, miután elutasította Lánczi Tamás megkeresését, hogy a köztestület bizonyos ügyekben tájékoztassa a hivatalt az ügyvédek tevékenységéről. A Szuverenitásvédelmi Hivatal az erről folytatott levélváltást is közzétette a Facebook-oldalán, és azt írta, számos állami intézmény és köztestület közül egyedül az ügyvédi kamara utasította el az együttműködést a hivatallal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!