A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke visszautasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérését, hogy ügyvédek tevékenységéről adjanak tájékoztatást

Legfontosabb

2024. május 16. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a jogszabályokra hivatkozva elutasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresését, hogy a köztestület bizonyos ügyekben tájékoztassa a Hivatalt az ügyvédek tevékenységéről – derül ki a Magyar Ügyvédi Kamara hírleveléből.

Lánczi Tamás, az idén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke áprilisban levélben kereste meg a Magyar Ügyvédi Kamarát. A célja ezzel az volt, hogy „a Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara között megállapodás jöjjön létre "a Hivatal feladatainak ellátásához szükséges tájékoztatás nyújtása érdekében” – olvasható a kamara hírlevelében. A közlemény konkrétumokat nem említ, csak azt írja: „A Hivatal elnöke levelében részletezte az együttműködés elvárt formáit.”

Havasi Dezső, az ügyvédi kamara elnöke válaszában arra hivatkozott, hogy az ügyvédségnek ügyfeleik képviseletét mindenekelőtt az Alaptörvény és az abból eredő jogszabályok megtartásával és az abban foglalt intézmények védelmével kell ellátnia. „A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a levél alapján megállapította, hogy az abban foglaltak, illetőleg az abban körvonalazott

együttműködés formái összeegyeztethetetlenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvényben foglaltakkal,

különösen annak azon rendelkezésével, hogy az Üttv. egyes rendelkezései alól csak az Üttv. adhat felmentést”.

„Mindezen körülményekre a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke válaszlevelében felhívta a Hivatal elnökének figyelmét. Őszintén bízunk abban, hogy ezzel a levélváltással ez az ügy lezárult” – olvasható a rövid közlemény végén.

A Telex megkereste a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét. Havasi Dezső azt mondta:

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal jogszabályból adódó feladata, hogy állami szervként védje a magyar szuverenitást, amivel egyetértünk, csak a címzettjei nem mi vagyunk ennek a megkeresésnek, mi ugyanis egy köztestület vagyunk, nem állami szerv."

Havasi a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének megkeresésre válaszolva azt írta: a Magyar Ügyvédi Kamara teljesíti minden olyan kötelességét, amit az ügyvédi törvény határoz meg. Eszerint az ügyvédség közbizalmon alapuló tevékenység, ami az ügyvédeket kötelezi a jogszabályok megtartására, a jogszabályok kijátszásának elkerülésére. Aki vét ezen szabályok ellen, mondta Havasi, azt kamarai eljárás keretében súlyos szankciókkal lehet sújtani – például fegyelmi eljárással, kizárással. „Úgy ítéljük meg, hogy a magunk részéről több teendőnk más állami szervvel ebben az ügyben nekünk nincsen” – mondta a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Kérdésünkre, hogy a megkeresés például azt jelentette-e volna, hogy a kamarának tájékoztatást kellene adnia olyan ügyvédekről, akik valamilyen módon sérthetik az ország szuverenitását, Havasi Dezső azt mondta: értelmezésük szerint ennek az együttműködésnek nagyon leegyszerűsítve ez lett volna a lényege.

A kamarai elnök ugyanakkor hozzátette: ő ebben semmiféle politikát nem lát. „Itt igazából két szervezet közötti feladatkeresés zajlott, és azt gondolom, hogy ezt mi a lovagiasság keretei között oldottuk meg” – mondta Havasi Dezső.

A kamara elnöke külön kiemelte még: ők 14 ezer ügyvédért felelnek és 150 éves hagyományaik alapján a belső vitáikat saját maguk rendezik. Semmiképpen nem politizálnak, nem különböztetnek meg jobb- vagy baloldali ügyvédet. A kamara maximálisan betartja a rá vonatkozó törvényeket, a magyar szuverenitás védelme pedig az erre létrehozott állami szerv feladata, mondta Havasi Dezső.

Kérdéseinkkel megkerestük a nehezen elérhető Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amelynek máig nincsen honlapja, csak egy Facebook-oldala. Azt kérdeztük, pontosan mit kellett volna tennie a kamarának a Szuverenitásvédelmi Hivatal elvárása szerint, és mit tesznek azután, hogy a kamara elnöke nem működött együtt a Hivatallal?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!