Az első napon 7200 levélszavazatot adtak le a külképviseleteken

2024. május 28. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

7200 levélszavazatot adtak le az első napon a külképviseleteken a Magyarországon vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok az európai parlamenti választásra, derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd reggeli adataiból.

A Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a június 9-i EP-választáson, ehhez május 15-ig kellett a felvételüket kérniük a névjegyzékbe. A regisztráltak kérhettek postai kézbesítést, ezt több mint 102 ezren kérték, vagy választhatták a levélcsomag személyes átvételét a külképviseleten vagy magyarországi településen, ezt több mint 24 ezren igényelték. Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, hétfőtől tehetik meg ezt egészen június 7-ig munkanapokon, és június 9-én a külképviseleteken.

Lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a külképviseleten adja le a szavazatát. A szavazó dönthet arról is, hogy milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot bárhonnan ingyen feladhatja postán, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához, és feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve, a beérkezés határideje ilyenkor a külképviseleti szavazás vége. Emellett a válaszboríték leadható Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában a szavazás napján, valamint bármely külképviseleten a szavazást megelőző két hétben, munkanapokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!