Gulyás Gergely: Brüsszel azon dolgozik, hogy bizonyos államokat indokolatlanul szankcionáljanak

2024. május 6. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely szerint „Brüsszel nem azon dolgozik”, hogy az Európai Unió tagállamait összefogja, hanem azon, hogy a korábban fennállt egységet szétverje, bizonyos államokat pedig indokolatlanul szankcionáljon.

„Közép-Európa tartja magát, és meg tudott őrizni olyan előnyöket, mint a szociális ellátások, a jóléti rendszer, a magas fizetések vagy a gazdag kultúra”

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyarország 20 éve az Európai Unióban című konferencián hétfőn Budapesten.

Gulyás felidézte, hogy 2004-2010 között Magyarország teljesített a legrosszabbul a régióban, de szerinte 2010 után kimagasló eredményeket ért el az ország, és most már a közép-európai térségben a legmagasabb a gazdasági növekedés.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás Gergely úgy véli, Brüsszel a környezetvédelemben követi el a legsúlyosabb hibákat, olyan szabályokat hoznak, amelyek nem, vagy csak minimálisan járulnak hozzá a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, miközben Európa versenyképességét rontják. Szerinte Európa a világgazdaság többi nagy szereplőjéhez, az Egyesült Államokhoz és Kínához képest kevésbé versenyképes. „A globális küzdelemben messze a legrosszabbul állt helyt az elmúlt években” – tette hozzá.

Gulyás Gergely beszédet mond a Magyarország 20 éve az Európai Unióban című budapesti konferenciáján 2024. május 6-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Gulyás Gergely beszédet mond a Magyarország 20 éve az Európai Unióban című budapesti konferenciáján 2024. május 6-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kiemelte, hogy 2005 és 2022 között az Egyesült Államok GDP-je 13 ezer milliárd dollárról 23 ezer milliárdra nőtt, az Európai Unióé 11 900 ezer milliárd dollárról 16 600 milliárdra változott, Kínáé pedig 2300 milliárd dollárról 17 500 milliárd dollárra emelkedett.

Gulyás a nyitóbeszédében azt mondta: „Magyarország továbbra is világos, határozott politikát visz. Mi úgy gondoljuk, hogy a jogszabályokat be kell tartani. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy a következő évek vitáiban a magyar álláspont támogatást kapjon, illetve kellő erővel jelenjen meg például a háború és béke kérdésében.” Úgy látja, Európa mindenképp vesztese lesz az orosz-ukrán háborúnak, „függetlenül attól, hogy mi lesz annak a kimenetele”.

Szerinte aki békét akar, aki azt akarja, hogy ne folytatódjon az „őrült genderpolitika”, és aki nemet mond a migrációra, annak a kormánypártokra kell szavaznia a közelgő választásokon, majd elismételte a Fidesz választási szlogenjét: „No war, no gender, no migration.”

A miniszter szerint Brüsszelnek a 21. század legnagyobb kihívására, a migrációra sem sikerült „értelmezhető választ” találnia, a tagállamok között abban sincs egyetértés, hogy a külső határokat meg kell-e védeni. „Sem a jogi keretek nem adottak, sem egységes vélemény nincs, amit valamennyi tagállam képviselni tud” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!