A Fidesz trükközésének köszönheti Magyar Péter, hogy megkerülhetetlen tényezővé válhat Budapesten

A Fidesz trükközésének köszönheti Magyar Péter, hogy megkerülhetetlen tényezővé válhat Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elhárult az első akadály az elől, hogy Magyar Péter pártja listát állíthasson Budapesten: pénteken bejelentették a négy kerületi polgármesterjelöltjüket, hétfőig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges aláírásokat. Magyar Péter országjárásának szerdai állomásán, Sümegen mondta ki először egyértelműen, hogy pártjával nemcsak az EP-választáson indulnak el, hanem a fővárosban az önkormányzati választáson is rajthoz állnak.

Magyar Péter a fővárosi politikai helyzetet is a feje tetejére állíthatja, ha pártjával bejut a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol jelenleg a Karácsony Gergely főpolgármester mögött álló ellenzéki szövetség van többségben. Egyre valószínűbb azonban, hogy a június 9-i választás után oda lesz ez a többség, és az ellenzéki pártok mellett új szereplők is alakíthatják a fővárosi döntéshozatalt.

Magyar Péterék fővárosi indulásának, a listaállításnak alapfeltétele volt, hogy vagy főpolgármester-jelöltet, vagy három kerületben polgármesterjelöltet állítsanak, akár egyedül, akár egy másik jelölőszervezettel közösen. Magyar Sümegen azt mondta, hogy saját főpolgármester-jelölt állítására már nincs idejük, de a három kerületi polgármesterjelölt meglehet. Kipipálhatják ezt a feltételt, mert péntek este Magyar Péter bejelentette, hogy négy kerületi polgármesterjelöltjük lesz Budapesten.

A XVIII. kerületben Balogh Balázs filmes, vendéglátóipari szakember lesz a polgármesterjelöltjük, a XVII. kerületben Dálnoki Áron közgazdászt, a X. kerületben Barna Judit Annamária közösségszervező és kulturális menedzsert, a XI. kerületben pedig egy másik közgazdászt, Orbán István Árpádot indítják. A 444 írta meg, hogy Barna Judit Annamári korábban a Fidelitas tagja volt, egy márciusi Facebook-posztja szerint akkor még a főpolgármesterségért induló Vitézy Dávidot támogatta.

A XVIII. kerületben két egyéni képviselőjelöltje is lesz a Tisza Pártnak. Balogh Balázs a polgármester-jelöltség mellett egyéniben is megméreti magát a 3. számú választókerületben, a 9. számú körzetben pedig Markovits Szilvia indul. Mindkét egyéni körzetben lesz összellenzéki, a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek támogatásával induló jelölt.

Eredetileg a VII. kerületben is lett volna polgármesterjelöltjük, a Színes Erzsébetváros nevű civil szervezet elnökét, Lajos Bélát indította volna a Tisza Párt. A 444 szerint azután hátráltak ki Lajos Béla mögül, hogy a szélsőjobboldali Magyar Jelen és a Megafon több tagja is azzal kezdte őt támadni, hogy „szélsőbaloldali, zsidóbarát és LMBTQ-aktivista”. Lajos végül mégis a Színes Erzsébetváros nevében indul majd.

A fővárosi listához szükséges számú polgármesterjelölt tehát megvan. A Magyar Pétert övező érdeklődést látva valószínűleg a megfelelő számú aláírások összegyűjtése sem okoz majd gondot nekik, hiába van már csak pár nap hátra a május 6-i határidőig, ameddig hivatalosan is be kell jelenteni a jelölteket a Nemzeti Választási Irodának. A XI. kerületben 500 aláírás kell, a többiben elég 300 is.

A XVIII. és a XI. kerület is olyan, ahol ellenzéki győzelem született 2019-ben. A XVIII. kerületben az akkor még MSZP-s, de azóta a DK-ba átigazoló Szaniszló Sándor 51 százalékos eredménnyel győzte le Ughy Attila fideszes polgármestert. Rajtuk kívül elvileg még öten indulnak az idei polgármester-választáson: a Tisza Párton kívül az LMP, a Mi Hazánk, a Munkáspárt, a Nép Pártján és a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom is szeretne saját polgármesterjelöltet a kerületben. A XI. kerületben László Imre váltotta le a fideszes polgármestert, Hoffmann Tamást. A Fidesz most a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítójaként ismertté váló Király Nórát indítja László Imre ellen. Ebben a kerületben is lesz mi hazánkos jelölt, és egy helyi civil egyesület is elindul a polgármesteri pozícióért.

Kőbányán viszont elmaradt az ellenzéki áttörés, 2010 óta a fideszes Kovács Róbert Antal vezeti a kerületet. A 2010 óta hivatalban lévő polgármester 51,48 százalékot kapott, míg ellenfele, Somlyódi Csaba 44,73 százalékot szerzett. A szintén masszívan fideszesnek számító Rákosmentén 2019-ben simán nyert Horváth Tamás, ellenzéki kihívója, a DK-s Gy. Németh Erzsébet még csak megszorongatni sem tudta. A kőbányai és a rákosmentei polgármester is újraindul idén.

Sehol sem lenne a Tisza Párt, ha a Fidesz nem írja át a választási szabályokat

A Tisza Párt fővárosi indulását ironikus módon a Fidesz tette lehetővé azzal, hogy a Mi Hazánk ötletét felkarolva fél évvel a június 9-i önkormányzati választások előtt Budapesten visszaállították a listás választási rendszert. Eredetileg az lehetett a Fidesz célja ezzel, hogy megbontsa a Karácsony Gergely mögött álló ellenzéki többséget.

Eddig úgy nézett ki a választási rendszer Budapesten, hogy a kerületekben megválasztott 23 polgármesterből, a főpolgármesterből, plusz kilenc, kompenzációs listáról bekerülő képviselőből állt össze a 33 tagú Fővárosi Közgyűlés. 2019-ben 14 kerületben született ellenzéki győzelem, kilenc kerületben pedig a Fidesz vagy a Fidesz által támogatott független polgármesterjelölt nyert. A kompenzációs listáról megszerzett mandátumokkal együtt az ellenzék kényelmes többséget szerzett a közgyűlésben.

Korántsem biztos, hogy ez a június 9-i választás után is így lesz. A módosítással már nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a közgyűlésben, hanem a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják ki a 32 képviselői helyet. A 33. helyet a főpolgármester kapja, akit továbbra is közvetlenül választanak meg a budapestiek. A módosítás nem is közvetlenül a Fidesznek kedvezne, hanem a Mi Hazánknak és a Budapesten különösen népszerű Kétfarkú Kutya Pártnak.

Az új rendszerben valószínűleg mindkét párt bejutna a Fővárosi Közgyűlésbe, amire korábban nem nagyon lett volna esélyük. Ha így lesz, azzal a Karácsonyt támogató ellenzéki pártszövetségtől vennének el képviselői helyeket. Tovább bonyolíthatja a fővárosi politikai helyzetet a Vitézy Dávid vezette lista, aminek szintén komoly esélye van arra, hogy képviselői helyekhez jusson a közgyűlésben. Az LMP és civilek támogatásával induló Vitézy korábban azt nyilatkozta a Telexnek, hogy a listán 70 százalékban olyan civil jelöltek szerepelnek majd, akiknek nincs pártpolitikai múltjuk.

Kovács Gergely, a Kutyapárt egyik társelnöke még a kegyelmi botrány és Magyar Péter megjelenése előtt úgy számolt, hogy akár 3-4 képviselőjük is lehet a közgyűlésben. Kérdés, hogy a Tisza Párt előretörése hogyan befolyásolja a Kutyapárt budapesti szereplését. A Závecz Research felmérése szerint Magyar Péter többek között a Kutyapárttól gyűjti a szavazóit – legalábbis ami az EP-választást illeti.

Ami biztos, hogy a Tisza Párt bejutása erodálná az eddig a fővárosi közgyűlési többséget adó ellenzéki pozícióit nemcsak a Fővárosi Közgyűlésben, hanem az országos politikában is. Könnyen lehet, hogy a Tisza Párt vagy a Kutyapárt lesz a mérleg nyelve a fővárosi döntéshozatalban, és Karácsony Gergelynek újraválasztása esetén nem saját szövetségeseivel, hanem velük kell majd egyezkednie. Erre számít Magyar Péter is. Legalábbis Sümegen magabiztosan úgy nyilatkozott, hogy olyan eredményt érnek el Budapesten, hogy nélkülük senki sem tud majd többséget szerezni a Fővárosi Közgyűlésben. A Gulyáságyúnak adott interjúban azt mondta, hogy 3-5 képviselői helyet szeretnének szerezni június 9-én.

Magyar Péter részéről logikus döntés elindulni az önkormányzati választáson Budapesten, mivel jelenleg népszerűbbnek tűnik minden ellenzéki pártnál. Ez a lendület simán beviheti pártját a Fővárosi Közgyűlésbe, amivel Magyar Péter jó pár évre megkerülhetetlen tényezővé válhat a hazai politikában. A fővárosi politika sokkal inkább alkalmas erre, mint az Európai Parlament. Összehasonlíthatatlanul nagyobb figyelem irányul a budapesti történésekre, mint arra, hogy ki mit mond az EP-ben. Még inkább igaz ez, ha elhisszük Magyar Péternek, hogy valójában már a 2026-os országgyűlési választásokra készül.

A DK petícióban tiltakozik Magyar Péterék budapesti indulása ellen

A DK alaposan kibukott azon, hogy Tisza Párt ellenzéki polgármesterek által vezetett kerületekben is elindul. Főleg azért, mert ugyan Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) és László Imre (XI. kerület) is összellenzéki jelöltként nyert 2019-ben, de mindketten egy ideje már a DK-ban politizálnak. A Facebookon fizetett hirdetésben hirdetik, hogy Magyar Péterék indulásából csak a Fidesz profitálhat.

Sőt, még petíciót is indítottak azzal a felkiáltással, hogy senki se veszélyeztesse az ellenzéki polgármesterek újraválasztását. Azaz senki ne induljon el a hivatalban lévő ellenzéki polgármesterek ellen, mert azzal a Fidesz leváltását akadályozzák. „Mindenkit arra kérünk, akinek fontos a Fidesz legyőzése, hogy írja alá a petíciónkat, és tegye egyértelművé: a legkisebb esélyt sem szabad megadni a Fidesznek sehol az országban. Ha valaki ellenzéki, akkor nincs az a pártpolitikai érdek, amiért cserébe kerületeket vagy városokat dobhat oda a Fidesznek. Ilyet nem szabad tenni, nincs fontosabb közös érdek Orbánék legyőzésénél” – írták közleményükben. A DK-nak egyébként nem csak a Tisza Párttal van vitája. Az sem tetszik nekik, hogy a Kutyapárt az I., a III. és a VII. kerületben is állított polgármesterjelöltet.

Ugyanezt tette szóvá Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője is. „A budapesti kerületekben való indulással a NER-ből a kormányváltás nemes szándékával kiugró Magyar Péter sajnos nem az Orbán-rezsim leváltását szolgálja, hanem pont az ellenkezőjét. Ezzel az Orbán-rezsim hatalomban tartását és erősítését éri el” – írta pénteki Facebook-posztjában.

Karácsony Gergely a Tisza Párt XVIII. kerületi indulására reagált. A főpolgármester arról írt, hogy a NER lebontását veszélyezteti, ha a pártépítés a 2019-ben kivívott sikerek kárára történik. „A 18. kerület sokkal jobb hely lett azóta, hogy Szaniszló Sándor polgármester és csapata vezeti. A vele szemben való indulás, egy helyben ismeretlen jelölttel, nem a NER lebontását, hanem épp a visszaépítését szolgálja.” A Partizán csütörtöki élő műsorában azt mondta a Tisza Párt akkor még csak lehetséges budapesti indulásáról, hogy reméli, megválogatják a jelöltjeiket, mert van egy hype, egy „politikai vonat”, amire most fel akarnak sokan kapaszkodni.

Szabó Tímeának az volt a másik problémája Magyar Péter pártjának fővárosi listaállításával, hogy kizárólag ellenzéki vezetésű kerületekben terveznek elindulni. Azóta kiderült, hogy ez nem így lesz, két-két jelöltet indítanak fideszes, illetve ellenzéki kerületekben. Ráadásul az egyik legnehezebben nyerhető fővárosi kerületnek tartott Rákosmentén nem is a Tisza Párt okozhat igazán fejfájást az ellenzéknek, hanem az MSZP és a Momentum vitája. Mivel nem sikerült megegyezniük a közös jelölt személyéről, így a Momentumnak is lesz saját jelöltje, és a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd által támogatott Lukoczki Károly neve is ott lesz a szavazólapon.

Érthető az ellenzéki pártok felhördülése, hiszen eddig minden kutatás azt hozta ki, hogy Magyar Péter elsősorban tőlük szipkázhat el szavazókat, és csak kisebb részben a Fidesztől. A Medián legutóbbi felmérése szerint a Tisza Párt messze a legerősebb ellenzéki párt, 24 százalékon állnak a választani tudó biztos szavazók körében. Ezzel szemben a felmérés szerint a Tisza Párt indulása ellen hangosan tiltakozó Demokratikus Koalíció 9 százalékon áll, de a Kutyapárt és Momentum is csak 6, illetve 5 százalékot érne el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!