A Kutyapártnak is lehetne saját listája Budapesten, legalább három helyen indítanak polgármesterjelöltet

2023. december 12. – 13:17

A Kutyapártnak is lehetne saját listája Budapesten, legalább három helyen indítanak polgármesterjelöltet
Szimpatizánsok a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választási eredményváró rendezvényén a fővárosi Metro Clubban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva


Az arányosítás rendben van, de nem a jövő évi önkormányzati választások előtt pár hónappal kéne átírni a választási szabályokat. Nagyjából így foglalható össze a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) álláspontja a Mi Hazánk törvényjavaslatáról, ami visszahozná a listás választási rendszert Budapesten. A változtatás egyik nagy nyertese az ötletgazda Mi Hazánk mellett a Kutyapárt lenne, mivel jelenleg nincs képviselőjük a Fővárosi Közgyűlésben, viszont a közvélemény-kutatások alapján az új rendszerben több jelöltjük is bejuthatna. Ugyanez igaz Toroczkai László pártjára.

A 33 fős közgyűlésben a 23 kerületi polgármester ül bent, a fennmaradó tíz helyből kilencet a pártok kompenzációs listáról szerezhetnek, a meg nem választott kerületi polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatok alapján. Ezzel szemben a 2014-ig működő listás választási rendszerben a közgyűlés tagjait a pártok listáira leadott szavazatok alapján, egy nagyjából arányosnak mondható rendszerben, közvetlenül választották a budapestiek. A fővárosi lakosok a kerületi voksaik mellett fővárosi pártlistákra szavaztak, azok között pedig a leadott szavazatok arányában oszlottak meg a mandátumok.

Ezt hozná vissza a Mi Hazánk javaslata, amelyről kedden szavaz a parlament. „Az arányosítás ok, hiszen épp – még ha az országgyűlési választások kapcsán is – az aránytalanságról panaszkodik mindenki évek óta. Ugyanakkor nyilván nem a választás előtt pár hónappal kéne ezt csinálni” – írta a Telex megkeresésre Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke.

Fővárosi listát az a párt állíthatna, amelyiknek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. Főpolgármester-jelöltje biztosan nem lesz a Kutyapártnak, Kovács Gergely már korábban lenyilatkozta, hogy nem indítanak senkit Karácsony Gergely ellen. Két kerületben van már polgármesterjelöltjük, Kovács Gergely a 12. kerületben, Hegyvidéken, Nagy Dávid pedig Újpesten indul, amivel a DK haragját is kivívták.

Kovács Gergely azt mondta, hogy meglesz a három jelölt, ami már elég lenne a listaállításhoz is, de azt még nem tudják, hogy hol és kit indítanak még. Annyit tett hozzá, hogy csupán a közgyűlésbe való bejutás miatt nem indítottak volna három helyen polgármesterjelöltet, a választási szabályok módosításától függetlenül is elég jelöltjük volna. Azt sem tudják még pontosan megmondani, hány megyei jogú városban lesz polgármester- és képviselőjelöltje a Kutyapártnak. Ez attól is függ, hányan végzik el az önkormányzati képviselőségre felkészítő tanfolyamukat.

Hegyvidéken, Pokorni Zoltán kerületében izgalmasan alakulhat a jövő évi önkormányzati választása, mert a Momentumnak is lesz saját polgármesterjelöltje: Dr. Farkas Csabát, a kerület korábbi rendőrkapitányát indítják. Kovács Gergely a Partizánnak adott interjújában nem zárkózott el attól, hogy előválasztáson dőljön el, melyikük legyen a fideszes polgármester kihívója. A Szabad Európának úgy fogalmazott a Kutyapárt társelnöke, hogy elfogadná, ha az ellenzéki pártok végül őt támogatnák a 12. kerületben, bár nem szívesen fotózkodna velük. Abban viszont nem biztos, hogy például az MSZP támogatása segítene neki.

Azért is fontos kérdés, hogy hány képviselője lesz a közgyűlésben a Kutyapártnak vagy a Mi Hazánknak, mert könnyen előfordulhat, hogy az új rendszerben megszűnne az ellenzéki pártok többsége.

Ez magyarázza, miért karolta fel Toroczkaiék javaslatát a Fidesz. A listás rendszert egyébként pont a Fidesz szüntette meg a 2014-es önkormányzati választások előtt, mert különben Tarlós Istvánnak nem lett volna meg a többsége a közgyűlésben.

A Szabad Európa podcastjében arról beszélt Kovács Gergely, hogy az új rendszerben akár 3-4 képviselőjük is lehet, vagyis bejöhet a Fidesz számítása. A Kutyapárt társelnöke a Szabad Európának azt mondta, hogy szeretnének pár dolgon változtatni, ha bejutnak a közgyűlésbe. Szerinte a főváros lehetne bátrabb bizonyos ügyekben, ezek között említette a budapesti parkolási rendszer és a rakpartok lezárásának kérdését. Nekünk azt mondta erről ironikusan, hogy abban az esetben tudják támogatni az ellenzék többségét a közgyűlésben, ha Karácsony Gergely újra megígéri a Városháza parkjának kinyitását és a Tiborcz adó bevezetését. „Szerintünk nem pártokat kell támogatni, hanem értelmes célokat” – tette hozzá.

A listás választási rendszer visszahozását először Fodor Gábor, egykori fideszes, majd pedig SZDSZ-es országgyűlési képviselő dobta be az Indexen megjelent véleménycikkében októberben, majd a kormánymédia is látványosan felkapta a témát, és ezután jelentkezett a saját javaslatával a Mi Hazánk. „Mindenképp új színfolt a magyar politikában Fodor Gábor és a Mi Hazánk együttműködése. Kár, hogy a Kisgazdapárt kimaradt belőle, biztos ők is sokat hozzá tudtak volna még tenni. És különben is, hol marad ilyenkor az Agrárszövetség, amikor igazán szükség lenne rájuk?” – mondta erről Kovács Gergely.

Az ellenzéki pártok értelemeszerűen ellenzik, hogy szűk fél évvel a választások előtt változtassanak a szabályokon, de közben a DK és a Momentum már azon agyal, hogy legyen-e közös ellenzéki lista Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!