Lakner Zoltán: A nagy kérdés az, hogy a Tisza Párt hány szavazót tud átszippantani a Fidesztől, vagy mennyi fideszes marad otthon

2024. április 22. – 21:17

Lakner Zoltán: A nagy kérdés az, hogy a Tisza Párt hány szavazót tud átszippantani a Fidesztől, vagy mennyi fideszes marad otthon
Lakner Zoltán politikai elemző – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lakner Zoltán politikai elemző a Telex választási műsorában arról beszélt, hogy a júniusi EP-választáson a Fidesz könnyen az utóbbi tíz év legrosszabb eredményét érheti el, persze még az is 40 százalék fölött lesz.

Lakner szerint az elmúlt két év inflációs válsága, rezsiválsága, majd a kegyelmi botrány miatt fellépő morális válsága miatt defenzívába szorult a Fidesz, amihez még a Magyar Péter-jelenség is társul. Most minden politikai szereplő utána próbál futni.

A Fidesz rendszeresen 50 százalék feletti eredményeket produkál a választásokon, de könnyen lehet, hogy idén 44 százalék alatti eredményt regisztrálhat majd, ami gyengébb, mint a 2014-es választásé. Lakner három hónapja még ellenzéki helyosztónak látta az EP-választást, de mára megváltozott a véleménye.

Szerinte a Fidesz hatalmát közvetlenül nem érint a következő választás, a politikai üzenetüket a rengeteg közpénz felhasználásával így is sokakhoz el tudják juttatni majd. „Orbán magabiztosságot kell sugározzon a saját híveinek, nem fog itt levonulni a pályáról, és az is furcsa lenne, ha önkritikus lenne a kampánynyitóján” – mondta Lakner.

A politikai elemző úgy véli, az lehetett a Fidesz belső prognózisa, hogy 2024 nyarára helyreáll a gazdaság, ezért is vonták össze az EP- és az önkormányzati választást. Megvolt bennük a politikai szándék, hogy helyrehozzák a dolgokat, de Lakner szerint félrementek a szakpolitikák, sok volt a kormányzati hiba. Feltételezi, hogy a kormány elaltathatta a saját veszélyérzetét, amit erősített, hogy a 2022-es választások után drámai horderejű volt a csalódás az ellenzéki szavazók körében. Emiatt is gondolhatták, hogy átevickélnek a nehéz időszakon.

Lakner a Demokratikus Koalíció dominanciakísérletéről azt mondta, hogy gyengébb volt, mint amivel korábban az MSZP vagy Jobbik próbálkozott. Gyurcsány Ferencéknek két év alatt sem sikerült olyan szerepbe kerülniük, „hogy a választópolgárban az a benyomás keletkezett volna, hogy lám, fölnő egy párt, ami nem a legrokonszenvesebb, de ők az automatikus kihívók és rájuk szavazok. Ez a helyzet sose állt elő.” Lakner szerint az is figyelmeztető jel volt, hogy az elégedetlen szavazók inkább a Mi Hazánk vagy a Kutyapárt környékén keresik a kiutat, mintsem a DK-nál.

Lakner szerint a júniusi 9-ei választás után átalakul a magyar politika, mert esély van rá, hogy Magyar Péter megragad pártvezetőként. A Tisza Pártot már most két számjegyűként mérik, pedig még alig lehetett róla hallani, és emelkedő trendet mutat. A politikai elemző szerint számolni kell vele, hogy ott lesz markáns ellenzéki erőként. „A nagy kérdés az, hogy a Tisza Párt mennyi szavazatot tud átszippantani a Fidesztől, vagy éppen mennyi Fidesz-szavazó marad otthon, mert nem tud azonosulni a pártjával ebben a politikai helyzetben.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!