Orbán levélben buzdítja szavazásra az unión kívül élő magyarokat

2024. április 10. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz nap múlva indul a júniusi EP- és önkormányzati választás hivatalos kampányidőszaka, de Orbán Viktor már most megkezdte a mozgósítást. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közleménye szerint a miniszterelnök levélben buzdítja szavazásra Európai Unió területén kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat.

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel és az Európai Unió területén kívül élnek, levélben adhatják le szavazatukat az európai parlamenti választáson, de ez csak az előzetes regisztráció után lehetséges. Amennyiben valaki korábban már regisztrált a magyarországi választásokon való levélszavazáshoz, és szavazott ebben a formában, regisztrációja továbbra is érvényes marad. Aki ezt még nem tette meg, az legkésőbb május 15-én 16 óráig tud regisztrálni. A kérelem benyújtható elektronikus úton a www.magyarorszag.hu oldalon vagy postán, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján Magyarország bármely nagykövetségén vagy főkonzulátusán. A Nemzeti Választási Iroda oldala szerint mostanáig 125 ezren jelezték, hogy levélben szavaznának.

Azok a külföldön élő, tanuló vagy dolgozó választók rosszabbul jártak, akiknek van magyarországi lakcímük. Ha nem utaznak haza a június 9-i választásra, akkor a legközelebbi külképviseleten adhatják le a szavazatukat. Nekik május 31-ig kell benyújtaniuk a kérelmüket a névjegyzékbe vételről. A KTK közleménye szerint őket nem is buzdítja szavazásra a miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!