Karácsony Gergely ismertette a rákosrendezői beruházásról szóló lakógyűlés kérdéseit

2024. április 2. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb Budapesti Lakógyűlést indít a főváros: a fővárosiak április végéig mondhatják el véleményüket a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról. A beruházásról három kérdés lesz, egy negyedik pedig a fővárosi szakrendelőkkel kapcsolatos – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy az elmúlt öt évben minden fontosabb döntés előtt kikérték a budapestiek véleményét, mivel „nem az ellenzéki pártok vannak hatalmon Budapesten”. A főpolgármester szerint azok a barnaövezetek, amiket korábban nem hasznosítottak, döntik majd el a jövőben, hogy milyen lesz Budapest élhetősége, milyen lesz a város sorsa.

„Tudjuk, hogy a kormány nem a budapestiek érdekét nézi, hanem egy szűk befektetői érdeket” – mondta. Szerinte a kormányközeli beruházók már ott sorakoznak, hogy „busás haszonra tegyenek szert, ennek a piszkos alkunak az oltárán”.

A főpolgármester szerint itt az ideje, hogy újra megkérdezzék a budapestieket többek közt arról, hogy mi legyen Rákosrendező sorsa: az újabb Lakógyűlésén négy kérdés lesz, ebből három a területre tervezett beruházással kapcsolatos.

  1. Ön szerint mi épüljön Rákosrendezőn?
  2. Ön szerint hogyan vonja be a befektetőt az állam a Rákosrendező fejlesztésébe?
  3. Ön szerint milyen magas épületeket építhessenek Rákosrendezőn?
  4. Ön szerint mi lenne garancia az egészségügyi szakrendelők fejlesztésére?

Mindegyik kérdésnél két válaszlehetőség közül lehet választani, ezek a Lakógyűlés oldalán olvashatóak. A negyedik, nem Rákosrendezőre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Karácsony azt mondta: annak ellenére, hogy a kormány csak részben tartotta be a szerződés által vállalt kötelezettségét, mégis az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztését valósították meg a fővárosi egészségügyi ellátásban. A főpolgármester szerint a kormány újra előveheti majd azt a tervét, hogy állami fenntartásba kerüljenek az önkormányzatok által működtett járóbeteg-ellátó intézmények, ezért kérdeznek erről is.

A Lakógyűlésen minden budapesti részt vehet 14 éves kor fölött. A korábbi, Lánchídról szóló kérdőívnél egyszerűbben lehet majd szavazni a Lakógyűlés weboldalán, a fővárosiak egy emailes azonosítás után dönthetnek. A szavazás április 28-ig tart, amit majd egy „szerényebb” tájékoztatókampány kísér.

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen Rákosrendező környékére. Az a Mohamed Alabbar jelentkezett be, aki a világ legmagasabb és Dubaj leghíresebb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építtette. Alabbar cége, az Emaar Properties a zuglói területre egy 220-240 méteres felhőkarcolót tervezett, de végül más cég fog fejleszteni Szijjártó mondatai alapján, így nem tudni, lesz-e torony, és ha igen, mekkora.

A később mini-, majd maxi-Dubajnak is becézett terv nem nyerte el a főváros és a környező kerületek osztatlan tetszését, amelyek sokmilliárdos infrastrukturális fejlesztéseket is kérnek cserébe. A terület kiürítése már meg is kezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is menniük kell, mindössze 30 napot kaptak rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!