Vége a sztrájknak, megállapodott az Operaház vezetése a dolgozókkal

2024. március 24. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 11-kor a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében – írja az Operaház sajtóközleményében.

Az Operaház az év második felében – két részletben – összesen 30 százalékos alapbéremelést biztosít a dolgozóinak, továbbá áprilisban és szeptemberben nettó 140-140 ezer forintos cafeteria emelést is ad. Közleményükben azt írták, hogy a felsorolt plusz jövedelmek beépülnek az eddigi járandóságokba.

A sztrájkot végleg lezáró megállapodást és a kollektív szerződéseket április 30-ig írnák alá.

Ennek eredményeként a vasárnapi Don Giovanni-előadást és Máté-passió hangversenyt már zenekarral és énekkarral együtt mutatják be.

A következő előadásokat is már az eredeti ütemterv szerint tűzték műsorra.

„Azokat, akik a bizonytalanságból adódóan nem indultak el korábban, az előadás közben is beengedjük a Don Giovanni-produkcióra” – írja az Operaház közleményében.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni-előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk miatt felmerült, hogy elmaradhat az esti előadás, a Don Giovanni, de ezt végül megtartották, igaz, akkor az első negyven perc zenekar nélkül ment le.

Az Opera korábban a Telex kérdésére azt közölte: „Sztrájk miatt az Opera nem hagy el előadást, ez alapelv, nem lehet a legnagyobb magyar előadó-művészeti intézmény működését meghekkelni, akármi is a cél. A közönség az első, az előadások ezért »minden körülmények között« elindulnak.”

Pénteken az Operaház életéről szóló kisfilmet vetítettek az Operaház közönségének, amíg el nem kezdődött az esti előadás. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója arról beszélt a vendégeknek, hogy azért vetítik ezt a filmet, mert addig megszülethet a megállapodás a zenészekkel.

Péntek este már részben megállapodtak a szakszervezetekkel. A tárgyaláson a zenekar hetven tagja jelen volt, ők azonban Ókovács szerint az elfogadott követeléseik ellenére egy titkos szavazáson úgy döntöttek, hogy a péntek esti előadáson sem lépnek fel.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke szerint az Operaházban 2009 óta nem volt érdemi bérfejlesztés, csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, melyet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója eltörölt. Elmondása szerint egy zenekari tag átlagosan bruttó 500-600 ezer forintot keres havonta, ami nem arányos a munka mennyiségével. Az ODFSZ elnöke szerint a bérrendezés elmaradása nem feltétlenül a főigazgató hibája, azonban a kollektív szerződések hiánya igen.

Az Operaház korábban azt nyilatkozta, hogy 2024-ben fenntartói plusz forrást nem tudnak igénybe venni.

Március elején derült ki, hogy Ókovács Szilveszter arra adott utasítást, hogy a Carmina Burana öt éve futó produkciójába egy félórás szünetet iktassanak be, mégpedig azért, hogy a büfé bevételeiből is az Operaház forrásait növeljék. A közvélemény zúgolódására reagálva Ókovács először több tiszteletet kért Carl Orffnak, majd néhány operai találós kérdést intézett a kommentelőkhöz és az újságírókhoz, „akiket még sosem látott a nézőtéren”.

Az Operaház büféjét – amit a Telex is kipróbált – jelenleg az Operaház üzemelteti, miután a Zsidai Csoporttal a tavaly előtt véget ért felújítás után szerződést
bontott az intézmény. Zsidaiék 2015 óta vitték az Opera Cafét és a ház
büféit, majd miután a 2030-ig szóló, közbeszerzésen elnyert szerződést
Ókovácsék felbontották, a cég perre vitte az ügyet, a peren kívül pedig
100 milliós tartozást követelnek. A bíróság első fokon egyébként az
Operának adott igazat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!