Megszületett a részmegállapodás a szakszervezetekkel az Operaházban

2024. március 22. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója szerint aláírták a részmegállapodást péntek este a sztrájkoló zenészeket képviselő szakszervezetekkel.

Ezt Ókovács az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette be, ahol hozzátette, a sztrájkolók 9 pontos követelését kis módosításokkal fogadták el, és megvalósul a 15 százalékos béremelés is több ütemben.

Az énekkar és a műszak még nem állapodott meg az Operával, így a szakszervezeti vezetők még nem fújták le a sztrájkot.

A péntek esti tárgyaláson a zenekar hetven tagja is jelen volt, ők azonban Ókovács szerint az elfogadott követeléseik ellenére egy titkos szavazáson úgy döntöttek, hogy a péntek esti előadáson sem lépnek fel. Így a pénteki előadás végül zongorakísérettel valósult meg, és az előadás előtt még kisfilmet is vetítettek a nézőknek, Ókovács pedig saját elmondása szerint vagy félórát beszélt a közönségnek Erkel Ferencről.

Ókovács azt mondta az adásban, hogy nem kíván lemondani az ügy miatt, és ilyen helyzetben főleg nem akarja elhagyni a parancsnoki hidat.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni-előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk miatt felmerült, hogy elmaradhat az esti előadás, a Don Giovanni, de ezt végül megtartották, igaz, akkor az első negyven perc zenekar nélkül ment le.

Frissítés: A bejelentés után nem sokkal az Operaház nyilatkozatban reagált arra a korábbi értesülésre, hogy Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke több sajtóorgánumhoz is eljuttatott levelében jogsértéssel és bűncselekmény elkövetésével vádolta meg a Magyar Állami Operaházat, amiért az intézmény sztrájkoló dolgozói számára szünetelteti biztosítási jogviszonyukat. Az Operaház szerint a társadalombiztosítás szünetelése nem jogellenes, mert a jogszerű sztrájk alatt a munkavállalók mentesítve vannak a munkavégzés alól, és a jogszabály szerint erre az időre munkabér, távolléti díj, táppénz sem jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!