Sztrájk az Operában: Kedd óta nincs elbontva a Don Giovanni díszlete, ezért csütörtökön is azt játsszák a Mayerling helyett

2024. március 21. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Mayerling című balettelőadás helyett a Don Giovanni című operát tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház csütörtök este.

Az Opera tájékoztatása szerint amennyiben a nézők a megváltozott műsort nem kívánják megtekinteni, az Opera-jegyek értéket ajándékkártya formájában visszaadja, vagy a jegyek értékét visszatéríti.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni című előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk miatt felmerült, hogy elmaradhat az esti előadás, a Don Giovanni, de ezt végül megtartották, igaz, az első negyven perc zenekar nélkül ment le.

A kedd esti előadás díszletének bontását már aznap éjjel, az előadás után meg kellett volna kezdeni, a sztrájkoló műszak azonban ezt nem tette meg, és nem kezdték el felépíteni a Hunyadi László-előadás díszletét sem. Emiatt a szerda esti Hunyadi a Don Giovanni díszlete előtt ment le, erősen csonkított formában: a Telex úgy tudja, az este hatkor kezdődő előadás előtt Ókovács Szilveszter igazgató beszélt a közönségnek, majd az Operaház történetéről vetítettek le egy 25 perces filmet, ezután pedig a Hunyadi László részeiből adtak koncertszerű előadást.

A Telex kérdésre az Operaház megerősítette, hogy azért volt szükség a csütörtöki műsorváltoztatásra, mert még mindig nincsenek elbontva a keddi előadás díszletei.

Az Opera korábban a Telex kérdésére azt közölte: „Sztrájk miatt az Opera nem hagy el előadást, ez alapelv, nem lehet a legnagyobb magyar előadó-művészeti intézmény működését meghekkelni, akármi is a cél. A közönség az első, az előadások ezért »minden körülmények között« elindulnak.” Az Opera a Telexnek szerdán azt írta: „Egyetlen előadás sem marad el – ahogy a tegnapi Don Giovanni is lement, a mai Hunyadi is sorra kerül és a holnapi Mayerling-balett is”.

A jelek szerint a Mayerling előadása mégsem fog megvalósulni, helyette a Don Giovannit nézhetik meg, akik jegyet váltottak a balettra.

Arra a kérdésre, hogy a zenekar részt vesz-e majd a csütörtöki Don Giovanni előadásban, az Operaház azt válaszolta, „erről a zenekari tagok tudnak nyilatkozni”. Arra a kérdésünkre pedig, hogy a péntek esti Hunyadi László előadást milyen formában tervezik megtartani, azt a választ kaptuk, hogy erről pénteken ad majd tájékoztatást az Opera.

A főigazgató a sztrájk előtt levélben figyelmeztette a dolgozókat: előadás még nem maradt el munkabeszüntetés miatt az intézményben, és most sem fog. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) elnöke szerint az Operaházban 2009 óta nem volt érdemi bérfejlesztés, csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, amelyet Ókovács eltörölt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!