Vitézy megjelenésével Karácsonynak jól kell lavíroznia, hogy ne érjék érzékeny veszteségek a választáson

Vitézy megjelenésével Karácsonynak jól kell lavíroznia, hogy ne érjék érzékeny veszteségek a választáson
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az látszik, hogy egy profi stáb áll Vitézy Dávid mögött, és egy jól koreografált, alaposan végiggondolt videóval jelentette be kedd reggel, hogy elindul a júniusi főpolgármester-választáson, mondta a Telexnek Nagy Zsolt politológus, a Polémia Intézet elemzője, a brüsszeli Democratic Society munkatársa.

Az LMP és civil szervezetek közös jelöltjeként induló Vitézy az első videójában elsősorban a szakmaiságot, a professzionalizmust igyekezett kiemelni. Az elemző szerint ez várható tőle később a kampányban is. A két nagy politikai tömbtől egyaránt távolságot tartó, harmadik utas politikával akar szavazókat elcsenni Karácsony Gergelytől és a Fidesz főpolgármester-jelöltjétől, Szentkirályi Alexandrától.

A harmadik utas politikával az elmúlt években sokan próbálkoztak az országos közéletben komolyabb sikerek nélkül, de ha valahol ezzel eredmény lehet elérni, akkor Nagy szerint az Budapest. „Itt van a legnagyobb szavazói réteg, amely folyamatosan protesthangulatban van, és még arra is szeret kritikusan gondolni, amit pár évvel korábban vallott.” A politológus arra számít, hogy

Vitézy elsősorban azt a kritikus, sok esetben pártellenes értelmiségi réteget próbálja megszólítani, amely szeret konkrét programpontokon is vitatkozni.

A Kutyapárt szavazói mellett a jelenlegi főpolgármesterrel kritikus értelmiségi csoport vagy az oly sokszor emlegetett kiábrándult fideszesek is megtalálhatják maguknak Vitézyt.

Vitézy maga is arról beszélt a Telexnek adott interjúban, hogy szerinte a Fidesz szavazói között is sokan vannak úgy, hogy az ország jövőjét érintő nagy, meghatározó kérdésekben azonosulnak a kormány álláspontjával, de a kormány Budapest-politikáját nem tartják helyesnek, és szívesebben támogatnának egy Budapest érdekeit a kormánnyal szemben is képviselő városvezetést.

Nagy Zsolt szerint valóban van egy olyan rétege a kormánypárt szavazótáborának, amely az országgyűlési választásokon általában a Fidesz mellé húzza be az ikszet, de egy helyi ügyekről szóló, kifejezetten személyközpontú önkormányzati választáson könnyen átszavaz másra. A politológus azt is hozzátette, hogy lehetnek olyan kormánypárti szavazók, akik a kegyelmi botrány hatására nem szívesen mennének el a fideszes jelöltre szavazni. Nekik jelenthet jobb alternatívát a fideszes kötődésű Vitézy, mint az ellenzéki pártpolitikus Karácsony Gergely.

„Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az” – hangsúlyozta Vitézy az interjúnkban, miközben Karácsony és több ellenzéki politikus is rögtön a fideszes múltját emlegette fel a főpolgármester-jelölti bejelentkezése után. Nagy Zsolt szerint Vitézy fideszes kötődésén biztosan fogást próbálnak találni a kampányban. Édesanyja, Hankiss Ágnes a Fidesz európai parlamenti képviselője volt, míg ő Tarlós István első főpolgármesteri ciklusa alatt vezette a BKK-t, majd az Orbán-kormányban volt közlekedési államtitkár.

A politológus szerint ezt a kritikát minden bizonnyal azzal próbálja majd kivédeni Vitézy, hogy minden megszólalásában a pártpolitika meghaladásáról beszél.

Ettől függetlenül biztosan lehetnek olyan, Karácsonnyal szemben kritikus ellenzéki szavazók is az elemző szerint, akik a fideszes múltja miatt nem szavaznak Vitézyre.

A fideszes és ellenzéki tömb alternatívájaként megjelenő, harmadik utat hirdető főpolgármester-jelölt nem újdonság, a 2019-es főpolgármester-választáson Puzsér Róbert próbálkozott hasonlóval. A Sétáló Budapest programmal induló publicista végül 5 százalék alatt végzett. Nagy Zsolt szerint azonban Vitézy Puzsérnál régebb óta felépített, jobban beágyazott szereplő Budapesten. Puzsér csak bedobta magát a kampányba, kinyilatkoztatta a gondolatait, és a választás után ki is szállt a budapesti politikából. Vitézy azonban jó húsz éve foglalkozik fővárosi ügyekkel, „régebb óta megvan ez az imidzse, hogy Budapestért dolgozik”.

Vitézynek nagy arcvesztés lenne a visszalépés

A legnagyobb kérdés a Telexnek nyilatkozó elemző szerint az lesz a júniusi választáson, hogy a jelenlegi főpolgármester hogyan fog tudni megbirkózni a két nagyon eltérő karakterű kihívójával.

„Karácsonynak egyszerre kell megfelelnie annak, hogy a Fidesz képében van egy virtigli pártpolitikai kihívója, míg Vitézy várhatóan csak a szakmai programra fog rámenni.”

A főpolgármesternek mind a két irányba oda kell figyelnie, és ha valamelyikben nem lavírozik elég jól, Nagy szerint súlyos, akár a végeredményt is befolyásoló szavazatokat veszíthet.

Ha csak a pártpolitikai kampányra koncentrál Karácsony, és a március 15-i beszédét folytatva egyedül arról beszél, hogy Budapestet meg szeretné őrizni köztársaságnak, a kormányváltás ugródeszkájának, akkor könnyen a háttérbe szorulhatnak a szakpolitikai elképzelések. Ekkor kerülhet képbe Vitézy, aki konkrét ötletekkel, tervekkel fog előállni a kampányban.

Bár Vitézy a lapunknak adott interjúban nagyon optimistán nyilatkozott az esélyeiről, a Republikon múlt pénteken – még Szentkirályi Alexandra bejelentése előtt – publikált felmérése azt mutatta: február végén még csak 22 százalékon állt egy még meg nem nevezett fideszes jelölt (17 százalék) és Karácsony Gergely (55 százalék) ellen.

„Ha minden ötödik Fidesz-szavazó és minden ötödik Karácsony-szavazó úgy dönt a kampány hatására, hogy engem támogat, akkor megnyerem a választást” – jelentette ki Vitézy. Nagy szerint ugyanakkor a Fidesz ráadásul lényegesen jobb eredményt érhet el egy már ismert kampányarccal, és az utolsó pillanatokban várhatóan sok szavazó dönt majd úgy, hogy meg kell védeni Budapestet az egyik vagy a másik oldaltól. Emiatt pedig, folytatta a politológus, Karácsony és Szentkirályi között éleződik ki inkább a verseny.

Az elemző arra egyáltalán nem lát esélyt, hogy akár Vitézy, akár Szentkirályi visszalépjen, mint arra Karácsony és sok elemző is számít. A Fidesznek a pártlistás választási rendszerben elemi érdeke, hogy minél több embert tudjon mozgósítani a kampányban, és ebben kulcsszerepe lesz a főpolgármester-jelöltjüknek.

Vitézynek pedig hatalmas arcvesztést jelentene a visszalépés, és azt bizonyítaná azzal, hogy valóban a Fidesz jelöltje.

Nagy Zsolt szerint Vitézy kampánya arra épül majd, hogy minél inkább civil jelöltként tűnjön fel. Nem véletlen, hogy az első videójában még említés szintjén sem beszélt az LMP-ről, mint ahogy Ungár Péterék is meglepő módját választották Vitézy bejelentésének: Bakos Bernadett, a párt kevésbé ismert képviselője az üres parlamentben, napirend előtti felszólalásban közölte, hogy a volt közlekedési államtitkárt támogatják.

Az elemző arra számít, hogy a főpolgármester-jelölti kampányban is alig fog látszani az LMP logója, ám a pártnak még ezzel együtt is bőven megéri Vitézy szövetsége.

A főpolgármester-jelölt vezetésével esélyt kaptak, hogy bejussanak a Fővárosi Közgyűlésbe, ami önállóan valószínűleg nem jönne össze nekik. Igaz, Vitézy azt a feltételt szabta az LMP-nek, hogy a közös listán legalább 70 százalékban civileknek kell szerepelniük.

Mivel arra a jelenlegi felmérések szerint gyakorlatilag semmi esély nincs, hogy az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület nevű civil jelölőszervezet közös listája többséget szerezzen a Fővárosi Közgyűlésben, Nagy Zsolt szerint

főpolgármesteri győzelme esetén nem lenne könnyű feladata Vitézynek.

A szétapródozott baloldal őt okolná Karácsony vereségéért, és ezért nem működne vele együtt, a Fidesz pedig azért nem, mert a kormány igyekszik minél inkább gyengíteni az önkormányzat és a főpolgármester szerepét.

Ráadásul Vitézynek a kormány részéről azzal a Lázár Jánossal kellene tárgyalnia a fővárosi fejlesztésekről, akivel évek óta pocsék viszonyban van. Amikor erről kérdeztük Vitézyt, azt nem ígérte, hogy olyan jóban lesz az építési és közlekedési miniszterrel, mint állítása szerint Karácsony Gergely. A szakmai vitáik azonban ígérete szerint még nem jelentenek akadályt abban, hogy egy asztalhoz üljön Lázárral.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!