A héten tartják az előválasztást ott, ahol 2019-ben 312 szavazat miatt kapott ki az ellenzék

A héten tartják az előválasztást ott, ahol 2019-ben 312 szavazat miatt kapott ki az ellenzék
Havasi Gábor (balra) és a Perlai Zoltán (jobbra) 2019-ben. Havasi ekkor polgármesterjelölt volt a XXII. kerületben, Perlai egyéni képviselőnek indult – Fotó: Perlai Zoltán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Bár korábban úgy nézett ki, hogy márciusban több helyen is előválasztást tarthatnak majd, jelen állás szerint eddig egyetlen fővárosi kerületben egyeztek meg erről az ellenzéki pártok. A XXII. kerületben március 21. és 24. között, csütörtöktől vasárnapig lehet szavazni arról, melyik ellenzéki jelölt induljon az önkormányzati választáson.

Az elmúlt években a XXII. kerület nem volt az országos figyelem középpontjában, azonban azon kerületek között van, amit a 2019-es választásból kiindulva akár meg is szerezhet június 9-én az ellenzék. Itt be is látták: ahhoz, hogy ennek valós esélye legyen, egyetlen jelöltet kell indítaniuk.

Budafok-Tétény azon fővárosi kerületek közé tartozik, ahol négy és fél éve nem sok híja volt annak, hogy leváltsák a fideszes polgármestert. 2019-ben hárman indultak a polgármesterségért. Egyikük a momentumos Havasi Gábor, aki mögé akkor az ellenzék egységesen felsorakozott. A politikus nem sokkal maradt le arról, hogy ő nyerje a választást:

a Fidesz jelöltje, a hivatalban lévő polgármester, Karsay Ferenc 11 311 szavazatot kapott, Havasi pedig 10 999-et, így összesen 312 szavazat döntött.

Indult egy harmadik jelölt is, ő 1181 vokssal zárt. Amennyiben a polgármesternek az elmúlt négy és fél évben nem sikerült több választót maga mögé állítania, illetve az ellenzék tud mozgósítani, az is előfordulhat, hogy ezúttal megnyerik a kerületet. Karsay Ferenc egyébként a második polgármesteri ciklusát tölti, de már 1998 óta a helyi testület tagja. Újraindulását nemrég hivatalosan is bejelentették.

A XXII. kerületben a Momentum elsők közt, már tavaly márciusban bejelentette, hogy ismét Havasi Gábort indítják. A korábban mentőápolóként dolgozó politikus az elmúlt négy és fél évben a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, de kerületi dolgokkal is foglalkozott.

A nyerhetőnek tűnő Budafok-Tétényben két nappal a Momentum bejelentése után aztán a DK is közölte: ők saját kerületi emberüket, Perlai Zoltánt támogatják. Perlai 2002 óta tagja a képviselő-testületnek, ő a helyi DK elnöke és frakcióvezetője is. Perlai mögött állítása szerint felsorakozott az ellenzéki pártok többsége, támogatja az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és az ellenzéki összefogásba csak elvétve beszálló Jobbik is.

Mivel mindkét párt kitartott a saját jelöltje mellett, itt előválasztásban egyeztek meg, amit március 21. és 24. (csütörtök és vasárnap) között tartanak majd. Ezúttal online is lehet majd szavazni, az ehhez szükséges előregisztráció kedden zárult le. A két jelölt az előválasztás bejelentése után nem sokkal el is kezdte előválasztási kampányát: mindkettejüket aktívan segíti saját pártjuk helyi aktivistái, de beszálltak más kerültek politikusai, és országgyűlési képviselők is.

Vannak ügyek, amikben nem értenek egyet

A kampánnyal és az előválasztással kapcsolatban Perlai Zoltán megkeresésünkre közölte, hogy a kerület 2018 óta minden választáson a változás mellett szavazott. Az egyetlen kivétel 2019-ben történt, mikor „Havasi Gábor mint a Momentum által jelölt, a kerületünkbe éppen csak beköltöző, közös ellenzéki polgármesterjelölt vereséget szenvedett”. Perlai szerint hiába szerzett testületi többséget 2019-ben az ellenzék, Havasi listás mandátumáról való lemondása, és az ellenzék három tagjának „kivásárlása” miatt elvesztették azt.

Ezt a „méltatlan” időszakot szeretné lezárni Perlai: szerinte mellette szól, hogy Budafok-Tétény lakossága olyan vezetőt érdemel, „akinek minden napja évtizedek óta a helyi közösség szolgálatáról szól, és nem olyan jelölt, aki csak egy választás erejéig tér vissza hozzánk újra”. Legfőbb üzenete: nem fogja otthagyni a kerületet. Fontosnak tartja, hogy az előválasztáson nem egymás kihívójaként szállnak ringbe, hanem azért, hogy „a kerület lakói dönthessenek: milyen csapatkapitány vezesse a kerület vezetésének átvételére készülő csapatot”. A végleges programja csak az előválasztás után lesz meg, de Perlai fontosnak tartja a kerületi óvodapedagógus-hiány csökkentését és a szociális ellátórendszer megerősítését is.

Havasi Gábor azt emelte ki, hogy a legfontosabb céljuk közös: mindketten a regnáló polgármestert szeretnénk leváltani. Szerinte az előválasztás legfontosabb kérdése nem az, hogy miben más a programjuk, hanem az: ki tudja nagyobb eséllyel legyőzni a Fidesz „kerületi helytartóját”. Havasi közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt állítja, erre neki nagyobb az esélye. „Az egyik legmegbízhatóbb kutatóintézet, a Medián adatai szerint én megnyerném, DK-s kihívóm viszont elvesztené a júniusi választást” – írta.

Havasi szerint vannak ügyek, amelyekben viszont nem értenek egyet. Ide sorolta, hogy „Perlai képviselő úr a kerületi képviselő-testület legutóbbi ülésén sajnos a kormánypárttal együtt szavazva fogadott el egy, az LMBTQ-embereket megbélyegző határozatot”. Utóbbi határozatról Perlai azt írta, hogy a fideszes képviselők az eredeti javaslatát elfogadhatatlan módosítókkal „bombázták szét”. Ezeket ő visszautasította, mert a tartalmukkal nem értett egyet. Végül a fideszesek vállalták a módosítók elhagyását, de egy „elfogadhatatlan” szövegrész benne maradt a javaslatban. Perlai szerint a képviselőik abban a tudatban szavaztak, hogy ez a mondat sem szerepel a szövegben. „Ez sajnos nem így volt. Természetesen a Fidesz módosítójának egyetlen szavával sem értünk egyet” – fogalmazott. Emiatt azóta nyilvánosan is elnézést kértek.

Abban mindkét jelölt egyetért, hogy győzelmet kizárólag szorosan együttműködve, közösen választott vezetővel az élen érhetnek el. Mindketten kijelentették: amennyiben a másik jelölt nyer, akkor is támogatni fogják egymást a kampányban. A kerület 12 választókerületében egyébként szintén teljes ellenzéki összefogás lesz: szóban már meg is állapodtak a jelöltek személyéről, a napokban várhatóan írásban is véglegesítik az egyezséget. Havasi azt írta, hogy a testületben lesznek veterán DK-sok, de a „megújulást képviselő” momentumos politikusok is, de „a többi ellenzéki pártra is gondoltak”.

Ráindulnak egymásra az ellenzéki pártok?

Budafok-Tétényben 2019-ben amellett, hogy a polgármester választás szoros volt, eredetileg a képviselő-testület többsége sem lett fideszes. A választáson az egyesült ellenzék a 12 egyéni választókerületből 9-et szerzett meg, a Fidesz-KDNP-nek 2 hely jutott, 1 helyen pedig szavazategyenlőség volt, így időközin döntöttek: ezt a választókerületet végül a Fidesz vitte. A fideszes polgármesternek így bár hivatalosan ellenzéki többség mellett kellett dolgoznia, az ellenzékiként megválasztott képviselők közül hárman függetlenként a Fidesszel szavaztak, emiatt volt is konfliktus a kerületben. Ráadásul 2022-ben egy időközi választáson a Fidesznek sikerült elvennie még egy helyet, a momentumos képviselő helyére egy fideszes politikus ülhetett be.

Eddig a XXII. kerület az egyetlen település, ahol előválasztásban egyeztek meg. Eközben több olyan fővárosi kerület van, ahol az elmúlt hónapokban ellenzéki pártok egyszerre jelentették be saját jelöltjeik. A legtöbb párhuzamos jelölttel rendelkező DK és Momentum március elején több helyen is megegyezett, de így is bőven maradtak kérdéses települések és kerületek. Budapesten belül maradva: nincs egyezség például a V. kerületben. A belvárosban a DK és a Momentum beállt Juhász Péter mögéennek hírére a Kutyapárt kifarolt – és indul a helyi ellenzék frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor is.

A XII. kerületben is előválasztás lehet. Itt a Kutyapárt egyik legturbulensebb időszaka után eldőlt, hogy Kovács Gergely végül indul a kerületben, azaz részt vesz az előválasztáson is. Hegyvidéken versenyben van még Kendernay János (LMP) és Farkas Csaba (Momentum, DK). A kerület egyébként izgalmas tereppé vált, miután kiderült: a kormánypárti polgármester Pokorni Zoltán visszavonul. A XII. kerület mellett szintén több ellenzéki jelölt van Soroksáron is: itt a Momentum és a DK jelöltje, Ritter Ottó néz szembe az LMP-s Bereczki Miklóssal. Bereczki 2019-ben 219 szavazattal kapott ki a Fidesz által támogatott jelölttől, Bese Ferenctől.

Az ország többi települése közül három nagyobb városban is párhuzamosan van jelöltje a Momentumnak és a DK-nak. Nem sikerült megegyezni Szigetszentmiklóson, Dunakeszin és Győrben sem. Az első két városban mindkét párt jelöltje beindította saját kampányát: itt momentumos politikusok néznek szembe a többi ellenzék párt által támogatott jelöltekkel. Győrben a Momentum és az LMP a civilként induló Pintér Bencét támogatja, a DK saját politikusát, Glázer Tímeát. A viták rendezésére a DK előválasztást javasol, erre a Momentum érdemben egyelőre nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!