Magyar Péter a Tóni-gate-ről: Mindent tudok és mindent tudok bizonyítani

2024. március 18. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindennek rendelt ideje van. Eljutottunk oda, hogy a nyilvánosság ereje miatt már nem tudnak elhallgattatni. Mindent tudok és mindent tudok bizonyítani”

– válaszolta Magyar Péter a Telexnek arra a kérdésre, hogy miért nem tett korábban feljelentést, ha bizonyítani tudja, hogy a Schadl-ügy lehallgatási jegyzőkönyvében Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, feleségét, Rogán Barbarát és Nagy Ádámot, Rogán kabinetfőnökét emlegette Tóniként, Barbaraként és Ádámként a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke.

A Központi Nyomozó Főügyészség március elején kiadott közleménye szerint tanúként hallgatnák meg Magyar Pétert azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. De nem ő volt az első, aki a Schadl György ügyének mellékszálaként emlegetett Tóni-gate-tel kapcsolatban feljelentést tett. 2022. február elején Hadházy Ákos országgyűlési képviselő tett feljelentést a rendőrségen, miután a 444 nyilvánosságra hozta annak a telefonbeszélgetésnek az összefoglalóját, amelyben a végrehajtói kar korábbi elnöke egy orvos ismerősével egyeztetett.

A lehallgatott telefonbeszélgetésben egyebek mellett szó esett valamilyen ígéretes, hosszabb távú lehetőségről is, amellyel kapcsolatban Schadl azt mondta beszélgetőpartnerének, hogy találkozott Tónival, Barbarával és Ádámmal. Bár a Schadl-ügyben indított bírósági eljárás jelenleg is zajlik, az továbbra sem derült ki, hogy kicsoda Tóni, Barbara és Ádám, noha a nyomozati iratok arra utalnak, hogy Schadlnak bizalmasabb kapcsolata lehetett Nagy Ádámmal. Ezt a részletet a nyomozás közben valamiért nem vizsgálta a rendőrség.

Magyar hétfői posztjára Hadházy is reagált egy hozzászólásban. Sok sikert kívánt az ügyészségi meghallgatáshoz, de hozzátette: „szeretik játszani a teljesen hülyét az ilyen ügyekben”. A független képviselő kritikát is megfogalmazott, hiszen leírta, hogy nagyon hasznos lett volna, ha az igazságügyi miniszter volt férje már 2022-ben előáll a bizonyítékokkal.

A Hadházy ugyanis már 2022-ben a rendőrséghez fordult emiatt. A nyomozás az ügyészséghez került, majd lezárták, mert a hatóságok szerint nem merült fel bűncselekmény. Polt Péter legfőbb ügyész 2023. március 29-én azt írta Hadházynak, hogy a Tóni, Barbara és Ádám néven említett személyeket emiatt nem is azonosították.

Rogán Antalnak 2023. április 11-én válaszolnia kellett képviselői kérdésekre, miután a parlamentben utoljára öt éve, 2017. december 11-én szólalt fel. Ekkor Jámbor András kérdezhette őt a Schadl–Völner-ügyről az azonnali kérdések órájában. Rogán itt azt válaszolta, hogy „nem tudom, hogy Schadl és Schádl urak azok ugyanannak a személynek felelnek-e meg”, vagy egyszerűen csak egy sajátos kiejtési módról van szó. Majd „nyíltan, tisztán és egyszerűen” arról biztosította Jámbort, hogy

nem áll módjában ismerni Schadl vagy Schádl nevű urat, nem is ismert ilyet, és valószínűleg a jövőben sem fogja ismerni.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője válaszában még megjegyezte: az ügyészség minden, az ügyben gyanúként felmerült esetet megvizsgált, és ahol kellett, eljárást indított.

Magyar Pétert idén márciusban tanúként idézte be a Központi Nyomozó Főügyészség, miután ő korábban a médiában jelezte: „hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása”. Magyart nehezen érték el, és az ügyészség március 7-i tájékoztatása szerint ígérete ellenére nem jelentkezett az ügyészségen. Az nem derült ki, hogy ez a hivatali vesztegetési ügy kivel vagy mivel áll kapcsolatban.

Magyar Péter a Partizánnak adott február 11-i interjúban is emlegette Rogán Antalt. Ott azt mondta, nemzeti érzelmű, jobboldali emberként mélységesen felháborítja, ahogy a jobboldali sajtó Rogán Antal vezetésével bánt Novák Katalin köztársasági elnökkel. Ebben az interjúban szó esett a Fidesz belső magjáról, valamint Magyar kijelentette, hogy Rogánnak mennie kell. Korábban közvetlenül Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után megosztott első bejegyzésében fogalmazott úgy, hogy:

Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!