DK: Kovács Gergely a humora mellett az igazmondási képességét is elvesztette

2024. március 16. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Kovács Gergely partizános interjújában humora mellett láthatóan igazmondási képességét is jórészt elvesztette” – reagált a DK a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnökének szavaira a Telexnek.

Kovács Gergely péntek este arról beszélt a Partizán műsorában, hogy nem áll túl jól a hegyvidéki polgármesterjelölti előválasztás megszervezése. Az is elképzelhető szerinte, hogy végül nem lesz az egészből semmi, mert állítása szerint a Demokratikus Koalíció nem ment bele a feltételekbe, és így már a Momentum sem tartja megfelelőnek a korábban megbeszélt részleteket.

Az eddig ismert előválasztási megállapodás szerint a győztes polgármesterjelölt pártja nyolc körzetben indíthat képviselőjelöltet, a többieknek pedig négy körzet maradna. A DK-nak nincs polgármesterjelöltje a kerületben, a momentumos Farkas Csabát támogatják a két párt megállapodása értelmében.

A DK szerint a Kutyapárt társelnöke csak abban mondott igazat, hogy elismerte: „a DK háta mögött próbált egyeztetni a Momentummal a XII. kerületi képviselőjelölt-állításról, hogy aztán már kész helyzet elé állíthassa a DK-t.” Ez is csak részigazság, állítja a DK, mert nemcsak a DK-t, hanem az MSZP-t, a Párbeszédet, az LMP-t és a Jobbikot is kihagyták a tárgyalásokból.

Azt írják, a kerületi előválasztás csak a polgármesterjelölt kiválasztásáról szól, az egyéni képviselőjelölteket tárgyalásokon választják ki. Így van ez például Budafok-Budatétényben, ahol jövő héten lesz előválasztás. A DK támogatja, hogy a XII. kerületben is előválasztás döntsön a közös ellenzéki polgármesterjelölt személyéről, azt azonban elutasítják, hogy az előválasztás győztese nevezhesse meg az egyéni jelöltek kétharmadát.

„Kovács állításával ellentétben nemcsak a DK, hanem az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik sem fogadta ezt el. Ezen pártok mindezt hivatalos levélben megírták a Kutyapárt elnökének” – fogalmaznak válaszukban. Mindennek egyszerű oka van szerintük.

„Elképesztően antidemokratikus lenne az, hogy egy párt, vagy egy személy dönthetne hét párt közös képviselőjelöltjeinek személyéről.”

A DK szerint a választási szövetség pártjai mindenhol maguk döntenek a saját jelöltjeikről. „A demokratikus választás lényege az arányos népképviselet. Ha a Kutyapárt vagy bármely más párt a jelöltek kétharmadát indíthatná, az ennek az ellenkezőjét jelentené.”

A DK szerint a Kutyapárt elnökének írt levélben a pártok egyértelműen kiállnak az előválasztás mellett, ezért szerintük nincs igaza Kovácsnak, amikor azt mondja, hogy akár a DK, akár mást párt ne akarna előválasztást. „Ugyanakkor azt is világossá teszik a levélben, hogy az előválasztás győztese nem szerezhet jogot arra, hogy egy személyben döntsön a képviselőjelöltek kétharmadáról – egy demokratikus eljárásban, amit az ellenzék a Fidesszel szemben képvisel, ez lehetetlen lenne” – tette hozzá a Telexnek küldött levélben a DK.

A XII. kerületben 2006 óta a fideszes Pokorni Zoltán a polgármester, de februárban bejelentette, hogy nem indul újra a polgármesteri posztért Hegyvidéken. Helyette a Fidesz a kerületi alpolgármestert, Fonti Krisztinát jelöli. Az ellenzéki oldalon a Momentum Farkas Csabát, a kerület korábbi rendőrkapitányát, az LMP pedig korábbi társelnökét, Kendernay Jánost indítaná, de beszáll a polgármesterjelölti versenybe a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltje, Visi Piroska is. A kerületben előválasztást tartanának április elején, ha sikerül addig megállapodni a feltételekről.

Az MKKP tagsága először nem támogatta, hogy Kovács Gergely polgármesterjelöltként beszálljon az ellenzéki előválasztásba. Emiatt Kovács és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna lemondott vasárnap, de egy másnap tartott gyűlésen a tagság többsége már támogatta Kovács előválasztási indulását, és megerősítették a két elnököt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!