Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna marad a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke

2024. március 11. – 22:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem mond le a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) két társelnöke, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna (Suzi) – írta a párt hétfő esti közleménye.

Azt írták, a Kutyapárt hétfői rendkívüli taggyűlése 54 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással megerősítette társelnöki pozíciójában Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsanna Suzit. A társelnökök nem szavaztak.

A párt tagsága ezúttal azt is támogatta (53 igen mellett 4 nem szavazattal), hogy Kovács Gergely induljon a XII. kerületi polgármesterjelölti előválasztáson.

Vasárnap robbant a hír, hogy a XII. kerületi önkormányzatban öt éve elég aktívan dolgozó Kovács Gergely a pártban lévő feszültség miatt mégsem indul polgármesternek a helyi önkormányzati választáson, mivel a tagság többsége ezt nem támogatta. Ő és az MKKP másik társelnöke, Döme Zsuzsanna lemondtak, bár a tagság marasztalni próbálta őket, ezért hétfő estére rendkívüli taggyűlést szerveztek.

Korábban a párt tagság nem támogatta egyértelműen az ellenzéki előválasztásban való részvételt, amelynek megnyerése esetén Kovács Gergely volna a közös jelölt, és az MKKP 12-ből 8 kerületben tudna egyedüli jelöltet állítani a Fidesz–KDNP jelöltjeivel szemben. Kovács vasárnap este egy belsős Facebook-csoportban azt írta: „Lett volna egy tök jó lehetőség rá, hogy én polgármester legyek, és kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő, ez részben előválasztáson dőlt volna el, ami szerintem simán nyerhető lett volna. Sajnos ezt a kutyapárt többsége nem támogatta. Annak meg semmi értelme, hogy mi is, meg az ellenzék is elinduljunk, mert akkor simán nyerne mindent itt a Fidesz, úgyhogy akkor mi inkább nem indulunk a kerületben semmilyen formában.”

A kialakult helyzetről egy hétfő délutáni bejegyzésben részletesebben is beszámoltak, ebben azt írták: „A szombati taggyűlésen egy olyan előterjesztésről döntött a tagság, miszerint a XII. kerületben előválasztáson dőlne el a polgármesterjelölti pozíció, többek között Kovács Gergő részvételével. Mi eddig soha nem gondolkoztunk előválasztáson, de társelnökünk ezúttal olyan feltételeket szabott a hagyományos ellenzéki pártoknak, amelyek más helyzetet vetítettek előre. Sem közös lista, sem bizottsági helyek, sem más nem jött szóba.

Győzelem esetén az egyéni körzetek kétharmadában (8 helyen) és a polgármesteri helyért kizárólag az MKKP indított volna jelöltet, a többi párt gyakorlatilag levonult volna a pástról. Ez a testület MKKP-s többségét is adhatta volna.

Nem lett volna ott a logójuk a kutyapártos jelöltek neve mellett és fordítva, nem kellett volna együtt kampányolni. A körzetek egyharmadában (4 helyen) a Demokratikus Koalíció és a Momentum döntött volna a jelöltekről, de erről szerencsére beszélnünk sem kellett volna velük.”

A tagság viszont szétszavazott: 18 igen és 18 nem mellett 9 tag tartózkodott. „Valójában menet közben vált világossá, hogy itt nemcsak erről a konkrét esetről kellene döntenünk, hanem gyakorlatilag arról, megváltoztatjuk-e a párt politikájának eddigi alappillérét, miszerint nem veszünk részt előválasztáson. Hiszen, ha ez a javaslat átmegy, az kinyitott volna egy ajtót, amit eddig következetesen zárva tartottunk” – írták.

Egy friss Republikon-felmérés szerint a Kutyapárt a teljes népesség körében 6 százalékon áll, 1 százalékot tudott erősödni januárhoz képest. A pártválasztók között változatlanul 8 százalékon állnak. Ha sikerül a következő három hónapban fenntartani ezt a szintet, egy, de akár még két EP-mandátumot is szerezhet a Kutyapárt, ami nagy áttörést jelentene nekik, és alaposan felbolygatná az ellenzéki erőviszonyokat. Kérdés, hogy a párt jövőjét és kampányát hogyan befolyásolják a mostani történések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!