Még a végén az is lehet, hogy Kovács és Döme maradnak a Kutyapárt élén

Még a végén az is lehet, hogy Kovács és Döme maradnak a Kutyapárt élén
Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy informális Facebook-csoport, amibe Gergő beírt. Itt szoktunk dúlni-fúlni. Önmagában ez nem egy lemondás volt, ennek nincs hivatalos következménye. Hétfő este szűk körben fog a tagság beszélni, el fogjuk dönteni, hogy ez egy párt vagy civil szervezet. Én azt hittem, ez a döntés már megvolt” – mondta Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pártigazgatója a Telexnek arról, hogy hétvégén a párt két társelnöke, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna (Suzi) lemondtak a posztjaikról.

A lemondásukat Kovács valóban egy belső csoportban jelentette be a tagságnak, amit a Telexnek vasárnap meg is erősített.

Nem sokkal előtte derült ki, hogy Kovács nem indul a XII. kerületben az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként, mert a párt többsége nem támogatta az előválasztást. Akkor azt írta, „lett volna egy tök jó lehetőség rá, hogy én polgármester legyek, és kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő, ez részben előválasztáson dőlt volna el, ami szerintem simán nyerhető lett volna. Sajnos ezt a kutyapárt többsége nem támogatta. Annak meg semmi értelme, hogy mi is, meg az ellenzék is elinduljunk, mert akkor simán nyerne mindent itt a Fidesz, úgyhogy akkor mi inkább nem indulunk a kerületben semmilyen formában”.

Igen vagy nem az előválasztásra

A hegyvidéki előválasztásról és arról, hogy azon Kovács Gergely részt vegyen-e, szombaton szavaztak a pártban. Úgy tudjuk, 18-an szavaztak igennel, 18-an nemmel, de közben 9-en tartózkodtak is. Így aztán nem lett meg a többsége Kovácsnak, egy forrásunk szerint ezt bizalomvesztésként élte meg, és „személyesen is rosszul esett neki, mert Hegyvidéken tényleg sokat dolgozott a Gergő”.

Kovácsék ötlete nem csak annyiban merült ki, hogy elinduljon-e az előválasztáson, vagy sem. Nagy Dávid szerint Kovácsnak volt egy „informális megbeszélése, nem tudom, kikkel”, ahol arra jutottak, hogy amelyik párt jelöltje megnyeri az előválasztást Hegyvidéken, az adhat 8 képviselőjelöltet is a 12-ből. Erre utalhatott Kovács is a posztjában, amikor azt írta, hogy itt volt a lehetőség arra, hogy „kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő”.

A kerületben a Momentumnak és az LMP-nek van jelöltje, rajtuk kívül pedig egy civil is indul. Idén már nem indul újra a fideszes Pokorni Zoltán, aki 2006 óta Hegyvidék polgármestere.

Nagy szerint ennyi volt a megbeszélés lényege, ez pedig nem alkudozás volt pozíciókról és helyekről, hanem pont az ellenkezője. De „ettől ijedt meg a Kutyapárt tagsága. A taggyűlés végén jártunk, azt hiszem, túlságosan bíztunk abban, hogy megértik, de ez egy más társaság. Szóval ez a szavazás nem azért ment el, mert nem hallgat az elnökségre a tagság. Ha eloszlanak a kételyek, akkor nincs ilyen döntés”.

A Kutyapártban ugyanis egyértelműen az a központi mondás, hogy nem közösködnek az ellenzékkel – épp ezért is léptek vissza például Juhász Péter mögül is az V. kerületben.

A társelnökök lemondására Hegyvidék országgyűlési képviselője, a momentumos Hajnal Miklós úgy reagált, szerinte valószínűleg „azért kényszerültek lemondásra, mert szerették volna az ellenzéki pártokkal együttműködve előválasztáson eldönteni, hogy ki lesz a Hegyvidék ellenzéki polgármesterjelöltje. Tették ezt azért, mert tudják, hogy valamiféle együttműködésre szükség van az önkormányzati választásokon. Eredményekhez, a szavazóink képviseletéhez, a városvezetéshez kompromisszumok kellenek. Mit gondolnak vajon a Kutyapárt tagjai: hogy bármelyikünk győzni tud, ha egymásra ráindulunk a Hegyvidéken? Vagy hogy ők önmagukban nyernének a Fidesz ellen a pártok támogatása nélkül? (…) Sajnálom, hogy éppen akkor áll ki mögülük a tagság, amikor megpróbálnak felelős döntést hozni, együttműködni, és a Hegyvidék érdekeit nézik a Kutyapárt szempontjaival szemben”.

Újra szavaznak róluk

Hétfő este nyolcra egy rendkívüli taggyűlést hívtak össze. Itt két dologról fognak dönteni:

  • Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna mandátumainak megerősítéséről,
  • és a hegyvidéki előválasztási indulásról.

Nagy erről azt mondta, „azért hívtuk össze a taggyűlést, hogy lássa az elnökség, hogy azok, akik a szavazásnál tartózkodtak, ők csak nem tudták eldönteni, hogy ez a helyzet mi. Hogy nem alkudozunk. Hogy be fogunk ülni a testületbe, lesz külön kutyapártos frakció, és beül külön az ellenzék meg a Fidesz is. Nincs háttéralkudozás”.

Egy másik forrásunk azt mondta, Kovács és Döme lemondása meglepetésként érte a tagságot, de a helyzetet „hétfő este simán visszafordíthatjuk. Én azt tippelem, hogy visszaszavazzuk őket”.

Hétfőn tehát arról döntenek a pártban, hogy bizalmat szavaznak-e Kovács Gergelynek és Döme Zsuzsannának. Megszólalóink arra számítanak, hogy igen, és a két társelnök is úgy dönt ennek hatására, hogy maradnak társelnökök. „Azt reméljük, hogy helyreáll a világ rendje, és visszajönnek. Szeretnénk őket megerősíteni abban, hogy bízunk bennük. A tagság egyértelmű célja, hogy maradjon a Gergő és Suzi. A helyzet pont nem arról szól, hogy mekkora szar ez a tagság, hanem hogy ezek mennyire jó emberek” – mondta Nagy Dávid.

Arra a kérdésre megszólalóink nem tudtak válaszolni, hogy lenne-e, lehet-e Kutyapárt Kovács Gergely nélkül, aki egyértelműen az arca a pártnak. „Ez az ő pártja”, mondta egyikük, más szerint „nincs B terv”.

Úgy tudjuk, a lemondást belengető Facebook-posztot Kovácsék azóta egyébként már törölték is a belső csoportból.

A pártigazgató szerint egyébként „az hétszentség”, hogy a jelöltjeik elindulnak a júniusi választáson. A nemrég átírt új választási rendszer szerint fővárosi listát az a párt állíthatna, amelyiknek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. A párt hivatalosan eddig három polgármesterjelöltet jelentett be, egyikük épp Kovács Gergely.

Egy friss Republikon-felmérés szerint a Kutyapárt a teljes népesség körében 6 százalékon áll, 1 százalékot tudott erősödni januárhoz képest. A pártválasztók között változatlanul 8 százalékon állnak. Ha sikerül a következő három hónapban fenntartani ezt a szintet, egy, de akár még két EP-mandátumot is szerezhet a Kutyapárt, ami nagy áttörést jelentene nekik, és alaposan felbolygatná az ellenzéki erőviszonyokat. Kérdés, hogy a párt jövőjét és kampányát hogyan befolyásolják a mostani történések.

A cikkhez kerestük Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsannát is, de nem értük el őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!