Szentkirályi Alexandra, a Tarlós beosztottjából lett főpolgármester-jelölt

2024. március 14. – 17:02

Szentkirályi Alexandra, a Tarlós beosztottjából lett főpolgármester-jelölt
Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes mond beszédet a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjátadó gáláján, a Városháza dísztermében 2019. szeptember 12-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz budapesti választmánya csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP-szövetség főpolgármester-jelöltjének. A végső döntést azonban a Fidesz Alapszabálya szerint a Kövér László vezette Országos Választmány hozza majd meg.

A most 36 éves Szentkirályi a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tanult, diplomát viszont jóval később, már aktív politikusként szerzett.

Bár elmondása szerint ő sem úgy kelt fel egy nap, hogy akkor belőle politikus lesz, 2006-ban belépett a Fidelitasba. Akkor a Fidesz még ellenzékben volt. Már túl voltunk Gyurcsány Ferenc őszödi beszédén, és Szenkirályi szerint „nagyon a bőrünkön tudtuk érezni azt, hogy mi az, amit nem szeretnénk. Tehát ott volt egy valóság, amiről azt éreztük, hogy mi ezzel nem tudunk azonosulni, hogy ez az én személyes értékrendemet is nagyon sok ponton sérti”.

2006-ban segítette Tarlós István főpolgármester-jelölti kampányát, ebből az időszakból megmaradt a jó nexus kettejük között. Tarlós főpolgármestersége alatt, 2010-ben, 23 évesen a Fidesz fővárosi képviselője lett, aztán négy évvel később Tarlós felkérte, hogy legyen a főpolgármester-helyettese.

Ezzel a főváros kultúrával, oktatással, szociálpolitikával, ifjúságpolitikával, sporttal, környezetvédelemmel, turisztikával és városarculattal kapcsolatos feladatait látta el. Ő javasolta például, hogy a margitszigeti szökőkút zenei repertoárjába kerüljön be Michael Bublé Feeling Good című száma és George Ezra Budapestje is. Erről az időszakról azt mondta, „érezte, hogy ez a kabát, ha nem is nagy, de bele kell hízni”.

Szentkirályi főpolgármester-helyettesként V. Jánosnak, a bicskei gyerekotthon igazgatójának Bárczy István-díjat adott át azután, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával. A Telex birtokába került dokumentumok szerint feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, de ezek valahogy mégsem kapcsolták be akkor a vészcsengőt senkinél. 2015-ben tehát kitüntette a főváros V. Jánost, akit aztán végül pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítéltek. Mindez csak utólag, az K. Endre kegyelmi ügyének kirobbanása után, februárban lett téma.

Szentkirályi egy februári kormányinfón azt állította, hogy amikor a főváros a díj odaítéléséről döntött, akkor már vége volt a rendőrségi vizsgálatnak V. János ellen, amiben „sajnos” ártatlannak találták. A díjat szerinte a közgyűlésben, jobb- és baloldali képviselők is megszavazták, de ő maga nem, mert nem is volt szavazati joga. Szentkirályi szerint ezt az ügyet azoknak kell kivizsgálniuk, akik felterjesztették V. Jánost erre a díjra, ő csak átadta neki a díjat, más köze ehhez nincs.

2019-ben végül Tarlós István veszített az önkormányzati választáson, Karácsony Gergely lett az új főpolgármester. Szentkirályi Alexandra pedig a fővárostól a kormányzatba került: 2020. január 1-jétől kormányszóvivőként dolgozik.

Erről a pozícióról úgy nyilatkozott, „eddigi élete egyik legizgalmasabb és legfontosabb feladata és kihívása. Egy ilyen felkérés olyan, mint egy lánykérés, rögtön tudja az ember a választ”.

Ebben a pozíciójában leginkább Gulyás Gergely jobbján áll a kormányinfón, vagy épp TikTok-ozik. Belőle lett ugyanis a kormány fekete öves tiktokere, aki leginkább közéletben és politikában utazik: a magyar fiatalságot Brüsszelről, energiapolitikáról és szankciókról tanítja, vagy épp a déli határkerítésről készít videót, ami alatt egy kazahsztáni rapper kántál a dugásról.

Férje a jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akinek családja erősen beágyazottnak számít a 2010 óta regnáló Orbán-kormányokba, és akinek jó barátja Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is. Egy gyerekük van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!