Nyílt levélben szólította fel lemondásra Balog Zoltánt a bicskei exigazgató egykori áldozata

2024. március 14. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Gulyáságyú Média oldalán közzétett, terjedelmes nyílt levélben fordult Balog Zoltánhoz a bicskei gyermekotthon egykori igazgatójának, Vásárhelyi Jánosnak egyik áldozata, Pop Mert, aki 2016-ban tett feljelentést a rendőrségen, miután egy másik gyerek az otthonból öngyilkos lett. A nemrég a Népszavának interjút adó Pop Mert a levélben arra szólította fel a Dunamelléki Egyházkerület református püspökeként tevékenykedő volt minisztert, hogy Novák Katalinhoz és Varga Judithoz hasonlóan vállalja a felelősséget a bicskei ügyért, és azonnal mondjon le.

Pop Mert a levélben részletesen végigmegy azon, hogy milyen szálakon kapcsolódik Balog Zoltán a bicskei ügyhöz: hogy egykori emberminiszterként, következésképp a gyermekotthonok fenntartójaként munkáltatója volt mindhárom, a bicskei ügyben jogerősen elítélt embernek, illetve hogy ő lobbizta ki K. Endre kegyelmét is, majd miután ez kiderült, az ügy többi főszereplőjével ellentétben továbbra sem vállalta a felelősséget.

Balog a Direkt36 csütörtök reggel a Telexen megjelent cikkében is részletesen taglalt menekülését Pop Mert szerint nem lehet tovább fenntartani, már csak azért sem, mert szerinte a püspök is tudja, hogy amit tett, az teljesen vállalhatatlan, és azzal jár, hogy teljesen elég, elporlad, mint közéleti szereplő, mint ember. K. Endre ráadásul szerinte ott folytatta, ahol korábban abbahagyta, a bűnösségét bizonyítja az is, hogy az egyik bicskei áldozatra próbált nyomást gyakorolni a napokban, amit az RTL stábja rögzített.

Éppen emiatt szólította fel arra, hogy vállalja a felelősséget és azonnal mondjon le ahelyett, hogy továbbra is a Magyar Református Egyházat tartaná pajzsként maga előtt. A reformátusokat pedig arra kérte, hogy vesse ki magából az egyház azt a személyt, akinek köszönhetően immáron másfél hónapja morális és erkölcsi válság van Magyarországon. „Tehát! Balog Zoltán püspök mire vár? Tapsra? Minek kell még megtörténni, ami másfél hónap alatt nem történt meg? Van valami, amire vár? Ha nem, akkor TAPS, uzsgyi!” – zárta a levelét Pop Mert.

Csütörtökön derült ki, hogy Balog Zoltán korábban lemondott a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról, a zsinati elnöki tisztségétől pedig hosszas huzavona után még korábban visszalépett, a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként azonban maradt az egyház egyik fontos pozíciójában. A hét elején egyébként a dunamelléki lelkipásztorok és főgondnokok találkozóján, a budapesti Ráday Házban arról beszélt, lemondott minden közéleti testületi tagságról, továbbra is ő a kuratóriumi elnöke a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványnak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!