Balog Zoltán személyesen is találkozhatott K. Endrével, mielőtt lobbizni kezdett a kegyelméért

2024. március 12. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

Személyesen is találkozott K. Endrével, mielőtt lobbizni kezdett azért, hogy Novák Katalin adjon neki kegyelmet – a Hvg.hu információja szerint erről beszélt Balog Zoltán március hetedikén a Vértesaljai Református Egyházmegye gárdonyi, rendkívüli egyházmegyei közgyűlésen, illetve két nappal később a budapesti Ráday utcában is mintegy száz fő előtt.

A lap forrásai szerint Balog a gyűléseken azt mondta, K. Endre már házi őrizetben volt, amikor feleségével hozzá fordultak, a pár elment hozzá, másfél órát beszélgettek, majd közösen imádkoztak is, ő pedig meg volt győződve arról, hogy K. Endre ártatlan, ezért ment bele abba, hogy támogatni fogja a férfi kegyelmi kérvényét.

Az nem világos, hogy mehetett el Baloghoz – ahogy azt a Hvg forrásai szerint Balog állította – K. Endre, ha a házi őrizet alatt nyomkövetővel ellátott bokaperecet viselt, ami azonnal jelzi a rendőrségen, hogy az elítélt szökésben van, ha az elhagyja a kijelölt lakóhelyét, igaz, a házi őrizetesek minden héten egyszer, két órára, elhagyhatják az otthonukat. K. Endre valószínűleg Bicskén tartózkodott a házi őrizet ideje alatt.

Balog a múlt heti találkozókon egyébként azzal is próbálta magát mentegetni, hogy összesen öt kegyelmi kérvényt támogatott, ezek közül volt egy K. Endréé, amit ráadásul többen is felülvizsgáltak, mielőtt a köztársasági elnök asztalára került volna.

K. Endre kegyelmi botrányának kirobbanása után Balog is szorult helyzetbe került, a Direkt36-nak és a Telexnek ugyanis több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Balog ezek után hosszas huzavona után visszalépett zsinati elnökként, a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként azonban maradt az egyház egyik fontos pozíciójában. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az egyházon belül is sokan vannak viszont, akik nem tartják elégségesnek a zsinati elnöki posztról való lemondását, ezért is magyarázkodhat Balog továbbra is az egyházmegyei közgyűléseken, hogy megtartsa, illetve megerősítse püspöki pozícióját. Egyelőre a zsinati elnöki lemondásának elfogadása is függőben van még, de Balog a Hvg forrásai szerint a Ráday utcai gyűlésen megerősítette, hogy nem akar visszatérni a zsinat élére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!