Jogkörei kiterjesztését, az állami szervezetek rendes együttműködését kéri idei beszámolójában az Integritás Hatóság

2024. március 14. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban küldte meg az Országgyűlésnek a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját a 2022 végén létrehozott, de a működését igazán csak 2023 elején megkezdő Integritás Hatóság. Ehhez a hatóság elnöke, Biró Ferenc írt évértékelőt, ahol egyebek mellett kiterjesztett jogköröket kért a hatóságnak, és azt is kiemelte, hogy az állami szervezetekkel akadozik az együttműködés, az érdemi információkhoz való hozzáférésük pedig rendszerszinten nem biztosított – vette észre a 444.

A több mint harminc oldalas, ide kattintva elérhető beszámoló elején Biró úgy értékelt, hogy „az Integritás Hatóság létrehozása jelentős mérföldkő, amely tükrözi
Magyarország és az Európai Bizottság elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelemben”. Mint írta, az első évben sikerült a semmiből kiépíteniük egy hiteles és autonóm intézményt, amely szerinte jelentős eredményeket ért el, és amely bizonyította az elszámoltathatóság iránti elkötelezettségét.

Kiemelte ugyanakkor, hogy bár az autonómiájuk törvényileg biztosított, a megfelelő működéshez szükséges másik alappillérnél nem ez a helyzet, a Hatóság jogkörei szerinte nem adottak. Mint írta, ebben a tekintetben messze el vannak maradva a hasonló EU-s szervezetektől és a nemzetközi szervezetek ajánlásaitól is, és gyakran a törvényileg biztosított jogköröket sem lehet végrehajtani. Emiatt az állami szervezetekkel való együttműködés is akadozik, és

az érdemi információhoz való hozzáférésük rendszerszinten nem biztosított.

Szerinte ahhoz, hogy az Integritás Hatóság elérje azt a célt, amelyre ténylegesen létrehozták, elengedhetetlen a jogkörök kérdésének azonnali napirendre vétele, ehhez pedig kéri a kormány, az országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását. Biró a létrehozatala után elsőként a Telexnek adott interjút a hatóság működéséről, akkor azt mondta, hogy mindent el fog követni azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el.

A szervezet tavaly nyáron adta ki az első éves jelentését, amiből jól látszott, hogy nem alibiből lett létrehozva. A Hatóság egyebek mellett javaslatot nyújtott be a vagyonnyilatkozatok átalakítására, és több uniós támogatáshoz kapcsolódó ügyben is feljelentést tett, például a lomb nélküli lombkoronasétány vagy Süli János exminiszter családjának tehenek nélküli tehenészete miatt. Nemrég Magyar Pétert is beidézték, ő azt mondta, hogy együttműködik a hatósággal. A szervezettel kapcsolatos híreinket ide kattintva tudják végigolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!