Süli János azt ígéri, lesznek tehenek a fia tehenészetében

2024. március 6. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez nem családi tehenészet, ez a fiamnak az üzeme” – mondta Süli János volt paksi polgármester, majd Paksért felelős tárca nélküli miniszter, aki azért ment be az ATV stúdiójába kedd este, hogy megvédje családja becsületét. Pár napja derült ki, hogy az Integritási Hatóság feljelentést tett Süli fiának projektje ügyében. A Biogas Productor Kft. 486 millió forintnyi uniós támogatást vett fel a tófalui szarvasmarhatartó telep felújítására, ám teheneknek vagy más mezőgazdasági tevékenységnek nyoma sincs a mai napig.

Süli ezt azzal magyarázata, hogy a használatbavételi engedély kiadásáig nem lehet állatot tartani a telepen. Az engedélyt február 6-án kapták meg, miután a hatóságok hónapokon át vizsgálták a szükséges feltételeket, például az itatóvíz minőségét. A pályázatban az szerepel a volt miniszter szerint, hogy a használatbavételi engedélytől számított egy éven belül kell 100 tehénnek lennie a telepen. Ez meg is fog történni, ígérte.

„Több elszámolásunk, több ellenőrzésünk volt. Minden feltételnek megfeleltünk jogilag-gazdaságilag”

– fogalmazott a volt miniszter, aki azt kifogásolja, hogy az Integritás Hatóság a vizsgálat során nem kérdezett semmit a fia cégétől, de még csak helyszíni szemlét sem tartottak. Szó sincs hamis számlákról szerinte, mint azt a hatóság feltételezi. Két évig tartott a pályázat elbírálása, és minden feltételnek megfeleltek.

A hatóság megállapította, hogy a kedvezményezett Biogas Productor Kft. úgy kapta ezt a csaknem félmilliárdos támogatást az összességében 968 millió forintos mezőgazdasági projektre, hogy az azt megelőző években és a mai napig sem végzett valós mezőgazdasági tevékenységet, abból árbevétele nem volt, és jelenleg sincs.

Ezzel kapcsolatban arról beszélt Süli, hogy a Biogas Productor Kft. projektcégként jött lére, ezért nem volt előtte más bevétele, vagy mezőgazdasági tevékenysége. A tehenészet csak az első lépés. Az ott képződött gázból szeretnének majd biogáz-üzemet létrehozni, amit mintaprojektnek szánnak. Arról is beszélt, hogy még ő kezdte el a projektet, aztán amikor megválasztották Paks polgármesterének, lemondott az ügyvezető igazgatói posztról, majd később miniszterként odaajándékozta a telepet a fiának.

Kilövési engedélyt adtak önre? – kérdezte Rónai Egon a vizsgálatról. „Én ezzel nem szeretnék foglalkozni” – válaszolta Süli, hozzátéve: szerinte nem adott senkinek okot arra, hogy lövöldözzön rá.

Az Integritás Hatóság szabálytalansági gyanút állapított meg a támogatott beruházás valamennyi szakaszában (a támogatás kérelmezése, a kivitelező kiválasztása és a projekt végrehajtása), és kezdeményezte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogorvoslati eljárását. Ebben az eljárásban a KDB összesen 35 millió forint bírságot szabott ki a kedvezményezettre és a vele szerződő kivitelezőre.

Miután a KDB nem adott helyt a hatóság azon kezdeményezésének, hogy a Biogas Productor Kft. a közbeszerzési törvény alapelveit sértő módon folytatta le a magasépítési munkálatok kapcsán a közbeszerzési eljárását, ezért a hatóság közigazgatási pert indított annak megállapítására, hogy az eljárásban meghatározott egyes feltételek sérthették-e a felelős pénzgazdálkodás elvét. A vizsgálatról bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!