Pokorni örül, hogy a józanság győzött a Tamási Áron iskola ügyében

2024. március 12. – 17:34

Pokorni örül, hogy a józanság győzött a Tamási Áron iskola ügyében
Képviselő-testületi ülés – Fotó: Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó dolog azt látni, hogy még ilyen kampányidőszakban is van visszafogottság és józanság a szereplőkben” – mondta Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testületi ülésén, aminek témája a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium tervezett fenntartóváltása volt.

A Tamási Áron Iskola fenntartását a Gábor Dénes Egyetem vette volna át a Közép-Budai Tankerületi Központtól. A feltételes mód azért indokolt, mert időközben az egyetem visszalépett a szándékától. Ezt azzal indokolták, hogy szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött át a közbeszéd, nemcsak a közösségi médiában és a sajtóban, de a Tamásiban is.

Az egyetem szerint a napokban többen megpróbálták félremagyarázni a GDE szándékait, eltorzítani a felsőoktatási intézmény javaslatait.

Az egyetemnek be kellett látnia, hogy választási kampány idején „nem lehet a valós és szakmai értékekről, közös jó célokról őszintén beszélni”.

Pokorni a keddi ülésen azt mondta: alapból nem tartja ördögtől valónak, hogy egy egyetem tartson fenn iskolát, hisznek a sokszínűségben, de 14 nap alatt nem hozható jó döntés – utalt ezzel arra, hogy rövid időt hagytak a fenntartóváltás véleményezésére. Az önkormányzat nem támogatta az iskola átvételét.

Az önkormányzat anyagi támogatást nyújt az iskolának

A GDE azért szerette volna átvenni a Tamási Áron Iskolát és Gimnáziumot, mert közel esik a (XI. kerületi) székhelyéhez, be tudja építeni az iskolát az informatikai-robotikai képzésébe, és a német nemzetiségi háttér is előnyt jelent. Az átvételi bejelentéskor öt fő célt határoztak meg: módszertani megújulás, tartalmi megújulás, infrastrukturális megújulás, illetve a tanórán kívüli foglalkozások és az iskolán kívüli lehetőségek megfelelő kihasználása.

A szülők azért is háborodtak fel a fenntartóváltás hírén, mert az iskola fizetőssé vált volna, a havi tandíj összege 100-150 ezer forint lett volna gyerekenként.

Fonti Krisztina alpolgármester a keddi ülésen azt mondta, hogy az önkormányzat is a szülőktől értesült a fenntartóváltás igényéről. Ő ezek után személyesen elment a szülői választmányi ülésre, ahol részletes írásbeli tájékoztatást kért, de ezt azóta sem kapta meg.

Fonti Krisztina a keddi ülésen azt mondta, átbeszélték az igazgatóval, mi vezethetett a fenntartóváltáshoz. Arra jutottak, hogy valamiért kevésbé népszerű már a Tamási Áron Iskola, lecsökkent a tanulók létszáma. Így szükség lenne egy külső szakértő bevonására. Az önkormányzat ezért keddi ülésén megszavazta:

anyagi támogatást nyújt az iskolának abban, hogy kiderítsék, mik azok a hibák, amik miatt ma kevésbé népszerű a Tamási, mint nyolc éve.

Hajnal Miklós momentumos országgyűlési képviselő is felszólalt a képviselő-testületi ülésen. Szerinte a Tamási Áron Iskola példája túlmutat a konkrét ügyön, egy aggasztó országos tendenciáról van szó.

Ezzel Hajnal arra utalt, hogy nem a Tamási Áron Iskola az egyetlen közoktatási intézmény, ahol felmerült a fenntartóváltás. A Belügyminisztérium Telexnek küldött válasza szerint 52 feladatellátási hely fenntartóváltási kérelméről tudnak. Sokan attól tartanak, hogy ha alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek vennének át állami iskolákat, akkor ugyanaz a folyamat játszódna le a középiskoláknál, mint az egyetemi modellváltásnál. Vagyis csökkenne az intézmények autonómiája, és az iskolák működtetésébe jobban belefolyna a politika.

A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium átvételéért bejelentkező Gábor Dénes Egyetemet fenntartó alapítványt Fauszt András vezeti, aki Palkovics László egykori innovációs miniszter régi barátjának és üzlettársának, Fauszt Zoltánnak a testvére. Fauszt Zoltán és Palkovics 2000-től 2014-ig voltak üzlettársak voltak az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben. Később Palkovics államtitkár és miniszter lett, Fausztot pedig 2019 márciusában a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagjának nevezte ki Orbán Viktor.

Fauszték cégbirodalma az elmúlt években tízmilliárdos megbízásokat kapott a közoktatásban és a felsőoktatásban használt szoftverekért, például az eKrétáért és a Neptunért. Legutóbb, tavaly ősszel a Klebelsberg Központ által kiírt laptopbeszerzésben nyertek el egy nettó 2 milliárd forintos megbízást. A szerződést Fauszt András vezérigazgató és Hajnal Gabriella, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ elnöke írta alá. Hajnal Gabriella a mai napig a Gábor Dénes Egyetem által kinézett iskolában tanít óraadóként matematikát, korábban pedig 17 évig igazgatóként vezette az intézményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!