Azt az állami iskolát venné át a Gábor Dénes Egyetem, ahol a Klebelsberg Központ elnöke is tanít

2024. március 6. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Éppen azt az állami iskolát venné át a Gábor Dénes Egyetem a Klebelsberg Központ felügyelete alá tartozó Közép-Budai Tankerülettől, ahol a központ elnöke, Hajnal Gabriella jelenleg is tanít óraadóként – írja a 24.hu.

Az egyetem rektora múlt héten tájékoztatta a szülőket és tanárokat arról, hogy át akarják venni a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogát, és a terveik szerint a jövő évtől felmenő rendszerben fizetőssé válna az iskola. A havi tandíj összege 100-150 ezer forint lenne gyerekenként, de kedvezményeket is tudnának biztosítani.

A 24.hu cikke szerint az egyetemet fenntartó alapítványt Fauszt András vezeti, aki Palkovics László egykori innovációs miniszter régi barátjának és üzlettársának, Fauszt Zoltánnak a testvére. Fauszt Zoltán és Palkovics 2000-től 2014-ig voltak üzlettársak volt az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben. Később Palkovics államtitkár és miniszter lett, Fausztot pedig 2019 márciusában a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagjának nevezte ki Orbán Viktor.

Fauszték cégbirodalma az elmúlt években tízmilliárdos megbízásokat kapott a közoktatásban és a felsőoktatásban használt szoftverekért, például az eKrétáért és a Neptunért.

Legutóbb, tavaly ősszel a Klebelsberg Központ által kiírt laptopbeszerzésben nyertek el egy nettó 2 milliárd forintos megbízást. A szerződést Fauszt András vezérigazgató és Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke írta alá.

Érdekesség, hogy Hajnal Gabriella a mai napig a Gábor Dénes Egyetem által kinézett iskolában tanít óraadóként matematikát, korábban pedig 17 évig igazgatóként vezette az intézményt. Az iskola jelenlegi fenntartója a Közép-Budai Tankerületi Központ, ami a Klebelsberg Központ elnökeként Hajnal felügyelete alá tartozik.

A Klebelsberg Központ azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy a Gábor Dénes Egyetem kereste meg az iskola fenntartóváltásának szándékával a tankerületi központot, amely a hatályos jogszabályok szerint folytatja le az eljárást.

Az alapítvány tagja még Fauszt Zoltán lánya, Franke-Fauszt Zsófia, valamint a Szijjártó Péter egykori miniszteri biztosa, Pörzse Gábor Ferenc.

A fideszes vezetésű Hegyvidéki Önkormányzat ellenzi az iskola fenntartóváltását. Az egyetem a szülőknek küldött tájékoztatóban azt írta: ha nem lesz egyetértés a szülőkkel és tanári karral, akkor visszavonják az átvételi kérelmüket, most még pusztán egy ajánlatot tettek. A Közép-Budai Tankerületi Központ szerint ugyanakkor a szülőknek és a tantestületnek csak véleményezési joga van, a fenntartóváltásról a köznevelésért felelős miniszter, Pintér Sándor dönt május 31-ig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!