Nemet mondott az önkormányzat arra, hogy a Gábor Dénes Egyetem átvegye a Tamási Áron Iskolát

2024. március 5. – 21:23

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a Hegyvidéki Önkormányzaton múlik, akkor biztosan nem fogja átvenni a Gábor Dénes Egyetem a jelenleg állami fenntartású, XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot, a kerület jelenlegi alpolgármestere, Fonti Krisztina ugyanis bejelentette, hogy a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetések nyomán nemet mondanak az iskola fenntartóváltására.

Fonti a Facebook-oldalán azt írta, a megbeszélésen arra jutottak, hogy nem támogatnak olyan megoldást, amely hátrányosan érintheti a hegyvidéki családokat és a német nemzetiséget, a jövőben sem akarnak tandíjat az iskolában, és ragaszkodnak ahhoz, hogy annak ingatlana önkormányzati tulajdonban maradjon. Mint írták, az iskolahasználók, a pedagógusok és a szülők véleménye továbbra is meghatározó számunkra, de tartoznak a jelenlegi és a jövőbeni tamásisoknak, a hegyvidéki családoknak az egyenes beszéddel: nem támogatják a Tamási fenntartóváltását.

Az egyetem Telexnek is továbbított nyílt levél alapján ez utóbbi egyébként mindenképpen így maradt volna, de a tandíjat mindenképpen bevezették volna, az pedig elég szubjektív, hogy ki mit tekint hátrányosnak – az egyetem például a tulajdonosváltást értelemszerűen nem. Az egyetem azt is közölte, hogy ha nem lesz egyetértés a szülőkkel és tanári karral, akkor visszavonja az átvételi kérelmét. Az álláspontjukról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az ügyben, amelyről pénteken írtunk először, az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központ szerint a szülőknek és a tantestületnek csak véleményezési joga van, a fenntartóváltásról pedig „a köznevelésért felelős miniszter dönt 2024. május 31-ig”. Abban, hogy most Fonti Krisztina állt ki a polgármester Pokorni Zoltán helyett, alighanem szerepet játszhat, hogy Pokorni nem indul újra polgármesterként az idei önkormányzati választáson, a Fidesz pedig Fontit jelöli helyette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!