Nem veszi át a Gábor Dénes Egyetem a Tamási Áron Iskolát, ha a szülők és tanárok ellenzik

2024. március 4. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken írtunk először arról, hogy több szülő meglepődött és megdöbbent, amikor kiderült, az állami fenntartású, XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium kikerülne az állami kézből. Új fenntartónak a Gábor Dénes Egyetem (GDE) jelentkezett be, sok fejlesztést ígérve. Ellenben az intézmény fizetőssé válna így, havi 100-150 ezer forintos tandíjjal, ami alól csak a most ott tanuló, lassan kipörgő évfolyamok, illetve a német nemzetiségű diákok kapnának mentességet.

Az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központ szombaton arról írt a Telexnek, hogy a szülőknek és a tantestületnek csak véleményezési joga van, a fenntartóváltásról pedig „a köznevelésért felelős miniszter dönt 2024. május 31-ig”. A szülők közben értetlenül állnak a váltás előtt, féltik a nemzetiségi jelleget, és szervezkednek.

Kérdéseinket még pénteken elküldtük a GDE-nek is, hétfőre meg is jött az egyetem válasza. Egy, az intézmény oldalára feltöltött nyílt levélre hívták fel a Telex figyelmét. A diákoknak, szülőknek, tanároknak és érdeklődőknek címzett levélben először arról írnak, milyen oktatás dukál a tanulónak, hogy kiegyensúlyozott felnőtté váljon, majd az intézményfejlesztés lehetőségeiről értekeznek nagy vonalakban. Így fogalmaznak:

„A fenntartóváltás önmagában egyáltalán nem számít különlegességnek, az elmúlt években számos intézmény váltott fenntartót, amelyek közül több iskolát is felsőoktatási intézmények vettek át, illetve fognak átvenni.”

A GDE szerint ha nem lesz egyetértés a szülőkkel és tanári karral, akkor „a GDE visszavonja az átvételi kérelmét”, de most még pusztán egy ajánlatot tettek.

Az egyetem arról ír, a napokban többen megpróbálták félremagyarázni a GDE szándékait, eltorzítani a felsőoktatási intézmény javaslatait. Részben azért is vennék át az iskola fenntartását, mert szerintük sok olyan diák kerül ki a középiskolákból, akiknek „egyre jelentősebb problémát okoz a – későbbi sikeres életútjukhoz szükséges – felsőoktatási tanulmányaik eredményes teljesítése”.

A GDE állítása szerint nonprofit módon „üzleti érdek nélkül” szeretné fenntartani az iskolát, minden befolyó pénzt visszaforgatna a Tamási Áron Iskolába, sőt négy év alatt 600 millió forintot tervez invesztálni az intézménybe. Ha ezt elmulasztja, visszaadja az iskolát állami fenntartásba. Az iskolát a „szülői hozzájárulásokból”, állami pénzből és pályázatokból maximum nyolc év alatt anyagilag önfenntartóvá tennék. Hozzáteszik, folyamatosan csökken a tanulói létszám, szóval valami nem működik jól (bár később elismerik, kerületszerte egyre kevesebb a gyerek eleve).

A forrásokat az infrastrukturális fejlesztéseken túl tanulói ösztöndíjakra és magasabb tanári fizetésekre költenék. A képzés ingyenes lesz a beiskolázási területről érkező diákoknak (erről az állammal kötöttek szerződést), valamint a meglévő diákoknak a 8. osztályig, illetve érettségiig. „Továbbá kedvezményt vagy fizetési mentességet biztosítunk a fentebb említettek szerint a kiemelkedő tanulmányi eredményekkel bíró diákok részére szociális, területi, illetve családi alapon” – teszik hozzá. A német nemzetiségűekről alig esik szó, csupán a nemzetiségi képzés fenntartása és a nyelvoktatás fejlesztése miatt kerülnek elő.

Az ingatlanról is írnak, ami a XII. kerületi önkormányzat tulajdonában marad, ahogy minden ott megvalósuló fejlesztés is. „A fenntartót az önkormányzattól feltételesen kapott ingyenes vagyonkezelői jog csak addig illeti meg, amíg az ingatlan hasznosítása a köznevelési közfeladat célját szolgálja” – teszik hozzá. Azt is megismétlik, ha az iskola bevétele nem kerül egyensúlyba az új modellben, akkor a GDE visszaadja az iskolát az államnak, a fejlesztésekkel együtt. És persze ha a szülők és tanárok nem támogatják a váltást, akkor „már a miniszteri döntésre sem fog sor kerülni, mivel a GDE ez esetben biztosan visszavonja a szándékát”.

Petíció és polgármester

A Blikk közben arról írt, hogy hétfő reggel az iskola előtt a szülők aláírásokat gyűjtöttek a fenntartóváltás ellen, ezt az Élhető Hegyvidékért Egyesület szervezi. Balla Judit, az egyesület elnöke azt mondta, nem a magániskolával van bajuk, hanem hogy egy jól működő, mindenki által szeretett, ingyenes iskola szűnne meg. A petíciót a Blikk szerint a kerületi önkormányzatnak, a tankerületnek és a Belügyminisztériumnak is eljuttatják majd.

Az ügyben Pokorni Zoltán, a kerület leköszönő polgármestere is megszólalt a lapnak. „Számomra a közfeladatot ellátó oktatási intézmények tandíjkötelessége mindig is vörös vonal volt” – nyilatkozta Pokorni, aki szerint a szülők és pedagógusok véleményének kellene döntőnek lenni az ügyben. „De az biztos, hogy a most odajárók, a kerületi családok, a német nemzetiségi tanulók és a Hegyvidéken élők a jövőben sem fizethetnek tandíjat a Tamásiban” – tette hozzá a fideszes politikus.

Pokorni szerint hiba volt, hogy a tankerület és az egyetem a gimnáziumi felvételik lezárása után, szűk döntési határidővel tette közzé a váltás hírét. Finoman utalt arra is, hogy a GDE régen „nem a felsőoktatási intézményi rangsor elején foglalt helyet”, és nem közölték, ez mennyiben változott az utóbbi évtizedekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!