Május végéig dönthet a Belügyminisztérium a Tamási Áron Iskola sorsáról

2024. március 2. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Gábor Dénes Egyetem (GDE) venné át az állami fenntartó Közép-budai Tankerületi Központtól a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot, amitől több szülő megijedt, írtuk meg pénteken. A főiskolából lett egyetem külön aloldalt is szentelt az iskolaátvételnek, sőt koncepciót is készítettek a fejlesztésre.

A bökkenő, hogy az átvétel után felmenő rendszerben fizetőssé válna az oktatás, csak a kifutó évfolyamoknak és a német nemzetiségi tanulóknak maradna meg az ingyenesség. A többieknek 100-150 ezer forintos havi tandíjat kellene fizetni. Kérdéseinkkel a GDE-t és az illetékes Közép-budai Tankerületi Központot is megkerestük, utóbbi szombatra válaszolt is, a következőt:

„A Gábor Dénes Egyetem 2024. február 27-én kereste meg a Közép-Budai Tankerületi Központot a fenntartóváltás szándékával. A tankerületi központ az eljárást a hatályos jogszabályok szerint folytatja. A szülőknek és az alkalmazotti közösségnek az eljárás során véleményezési joguk van. Amennyiben arra kerül sor, a XII. kerületi lakcímmel rendelkező tanulók zsúfoltság mentes elhelyezését a Közép-Budai Tankerületi Központ biztosítani tudja. A fenntartóváltásról a köznevelésért felelős miniszter dönt 2024. május 31-ig.”

Pénteki cikkünkben még azt írtuk, a végső szót Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mondja majd ki 15 napon belül, de a köznevelés a Belügyminisztérium, azaz Pintér Sándor alá tartozik, ő dönt május végéig. A közlemény fontos pontja még, hogy a tantestületnek és a szülőknek csak véleményezési joguk van, tehát nincsenek döntési helyzetben a fenntartóváltás tekintetében.

Egy nevét nem vállaló szülő arról írt a Telexnek szombaton, hogy gyermeke a Tamási Áron Iskolába jár, ami „hagyományosan a német nemzetiségi tradíciók őrzője, ökoiskola, magas szintű két tannyelvű gimnáziumi oktatása pedig vonzerő az ide jelentkező diákok számára”. Szerinte „ebbe a programba nehezen illeszthető, illetve semmilyen összefüggésben nincsenek a GDE informatikai irányultságú 'fejlesztési' elképzelései”. Hozzátette:

„Mi, szülői közösség, értetlenül állunk a döntés előtt és többünkben megfogalmazódott a félelem gyerekeink zavartalan jövőbeli oktatását illetően. Nem értjük, miért pont erre az iskolára esett a választás, aminek hagyományaiban a gazdasági/informatikai alapok egyáltalán nincsenek jelen.”

A levelet író szülő szerint az épület rossz műszaki állapotban van, és félő, hogy a felújítás helyett inkább megválik tőle a tankerület. Nincs arra se garancia, hogy az új fenntartó később más célra hasznosítsa az ingatlant, állítja. Mindenesetre a szülői közösség hirtelen szervezkedni kezdett, mivel „egyöntetű a felháborodás”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!