A Gábor Dénes Egyetem venne át egy állami iskolát a XII. kerületben, a szülők megijedtek

2024. március 1. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Több szülőtől is arról értesült a Telex pénteken, hogy rapid fenntartóváltás érik a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban. A Gábor Dénes Egyetem (GDE) venné át az állami fenntartó Közép-budai Tankerületi Központtól az intézményt, ami annyira előrehaladott állapotban van, hogy az egyetem honlapján is aloldalt szenteltek ennek. Az aloldalon lévő szöveg így íródott:

„A Gábor Dénes Egyetem szándékát fejezte ki abban, hogy átvegye a Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogait. Közösen a tantestülettel és a szülői közösséggel képzeli el az iskola fejlesztését. A víziónk megvalósításához vezető utunk öt fő pilléren alapszik: módszertani megújulás, tartalmi megújulás, infrastrukturális megújulás, illetve a tanórán kívüli foglalkozások és az iskolán kívüli lehetőségek megfelelő kihasználása.”

A GDE honlapján egy mindenestül 12 oldalas iskolafejlesztési koncepciót is megjelentettek „A jelen fejlődése a jövő kulcsa” címmel. Úgy tudjuk, az átvételről a szülők levelet is kaptak az iskolavezetéstől, a levél szerint pedig rendkívül szülői értekezlet is volt már a témában. A GDE-ről leírták, hogy alapítványi egyetem, ami évi 4 milliárd forintos büdzséből gazdálkodik.

Fontos információ, hogy az iskola fizetőssé válna, a havi tandíj összege 100-150 ezer forint lenne gyerekenként, de kedvezményeket is tudnának biztosítani. A GDE fejlesztéseket ígért, minden gyerek laptopot kapna, okostáblák kerülnének az osztályokba, széles sávú wifit és egy új labort építenének ki, felújítanák az udvart és a sportpályát, átszerveznék a menzát. Az eddigi tantestület a helyén maradna, a GDE pedig már szeptembertől átvenné a fenntartást.

Úgy tudni, a jelenlegi tanulóknak még nem kellene tandíjat fizetni, azt felmenő rendszerben vezetnék be. A német nemzetiségi diákok is mentesülnének a jövőben a tandíj alól.

A GDE azért választotta a Tamási Áron Iskolát és Gimnáziumot, mert közel esik a (XI. kerületi) székhelyéhez, be tudja építeni az iskolát az informatikai-robotikai képzésébe, és a német nemzetiségi háttér is előnyt jelent. Az ingatlan egyébként a XII. kerület tulajdonában maradna a GDE szerint. Az igazgató azt mondta, a szülők képviselői – 2-2 fő osztályonként – szavazhatnak majd a váltásról, de e szavazás nem ügydöntő. A végső szót Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mondja ki 15 napon belül.

Jelen volt az értekezleten Pokorni Zoltán kijelölt utóda, a Fidesz következő kerületi polgármester-jelöltje, mostani alpolgármestere, Fonti Krisztina is. Fonti elmondta, az önkormányzat a saját véleményét a szülők és a német kisebbségi önkormányzat álláspontjának ismeretében fogja kialakítani. Megkerestük kérdéseinkkel GDE-t, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!