Eutanázia vita: a kormány szerint vitán felül áll az élet védelmének elsőbbsége

2024. február 26. – 21:36

Eutanázia vita: a kormány szerint vitán felül áll az élet védelmének elsőbbsége
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőn este az életvégi döntésekről vitáztak a parlamentben.
  • Az eutanázia témája azután került az Országgyűlés elé, hogy az ALS betegséggel diagnosztizált Karsai Dániel alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét.
  • A bal oldali pártok szerint népszavazást kellene tartani az eutanáziáról, és minimum azt lehetővé tenni, hogy ne legyen büntethető az aktív eutanáziában való segítségnyújtás.
  • A kormány képviselői együtt éreznek Karsai Dániellel és sorstársaival, de szerintük itt inkább egy jogvitáról van szó. Azzal érveltek, hogy az Európai Unió legtöbb országában nem legális az aktív eutanázia, és az élet védelme mindennél fontosabb.

„Az országban vitán felül áll az élet védelmének elsőbbsége” – mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az eutanáziáról szóló vitán. Hétfőn maratoni üléssel indult el a parlament tavaszi szezonja, amelynek záró részében Szabó Tímea és képviselőtársai kezdeményezésére az életvégi döntésekről vitáztak a parlamentben.

Az eutanázia ügye azután lett téma az Országgyűlésben, hogy az ALS betegséggel diagnosztizált Karsai Dániel alkotmányjogász pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Itthon az aktív eutanáziát tiltják a jogszabályok.

Bányai Gábor fideszes képviselő: Én is elkezdtem vágyni a halálra

Répássy szerint Karsai ügyében akár ebben a hónapban döntés születhet a strasbourgi bíróságon, ők ezt el fogják fogadni. De az kérdés, hogy ez a döntés mire fogja kötelezi Magyarországot. Répássy a beszéde elején azt mondta: együtt éreznek Karsai Dániellel, de ez az ügy inkább egy jogvita.

Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára szerint az egészségügy oldaláról is szükséges megvizsgálni a kérdést. Szerinte az életfenntartó kezelésekre mindenkinek van lehetősége, de különbséget kell tenni ezek és az aktív eutanázia, vagyis „asszisztált öngyilkosság” között.

Jobb oldalt fent Skripeg Béla, bal oldalt fent Dunavölgyi Erzsébet sorstársak, középen elől Karsai Péter, Karsai Dániel testvére – Fotó: Bődey János / Telex
Jobb oldalt fent Skripeg Béla, bal oldalt fent Dunavölgyi Erzsébet sorstársak, középen elől Karsai Péter, Karsai Dániel testvére – Fotó: Bődey János / Telex

Pesti Imre, a Fidesz képviselője is azt mondta, mélyen együtt éreznek Karsaival és sorstársaival. Ugyanakkor az aktív eutanázia a magyar Alaptörvény szerint alkotmányellenes. Ki legyen az, aki asszisztál az öngyilkossághoz? – tette fel a kérdést. Szerinte az orvos nem lehet, tiltja az esküje, hogy bárkit halálba segítsen.

Bányai Gábor, a Fidesz képviselője felszólalásában kiemelte, hogy ő már nem egyszer volt közel a halálhoz – ezzel arra célzott, amikor a koronavírus fertőzés miatt kritikus állapotban ápolták kórházban. Mikor pelenkázták, itatták, etették, fájdalmai voltak, azon gondolkodott, ezt nem akarja folytatni. „Elkezdtem vágyni a halálra” – mondta. Hívő emberként azon gondolkodott, hogyan tudná befejezni az életét. Készült a saját aktív eutanáziájára, majd elkezdett átértékelni mindent. „Én személyesen átérzem, hogy mit élnek át azok az emberek, akik ezt kívánják” – mondta.

Hollik István, a KDNP képviselője úgy látja, a jogi mellett egy morális-erkölcsi vitáról is szó van. Hollik azt mondta: Magyarországon mindenkinek joga van visszautasítani az őt életben tartó kezeléseket. Az Európai Unió döntő többségében és az ENSZ legtöbb országában nem engedélyezett az aktív eutanázia. Emiatt szerinte nagyon meg kell vizsgálni a kérdést.

A Momentum szerint a kormánypárti képviselők gyávák voltak vitázni

Szabó Rebeka, a Párbeszéd-Zöldek képviselője a helyszínen köszöntötte Dunavölgyi Erzsébetet és Skripeg Bélát, Karsai Dániel sorstársait. Szerinte az életvégi döntések ügye az a téma, ami független bal és jobb oldaltól. A kormány ellenkérelmében azt állította, Magyarországon jól kiépített a hospice ellátás. A képviselő szerint a vita arról szól, tisztelik-e a beteg szabad döntését. Azt visszautasította, hogy bárkit köteleznének az aktív eutanáziában való részvételre. „Karsai Dániellel egyetértve azt gondoljuk, az élet jog, de nem kötelesség” – mondta Szabó Rebeka.

Bedő Dávid, a Momentum képviselője szerint az aktív eutanáziáért folyó harc arról szól, hogy szenvedés nélkül lehessen meghalni. Szerinte a kormány cinizmussal válaszolt erre, a képviselők gyávák voltak vitázni és találkozni Karsai Dániellel. Bedő felolvasott egy levelet, amit Karsai Dániel írt az Országgyűlésnek. Karsai azt írta: „Jelenleg be vagyok börtönözve, életfogytig tartó szabadságvesztésben, a testemben.”

Arató Gergely, a DK képviselője úgy látja, az életvégi döntések az emberi méltóság legalapvetőbb részét képezik. Ő elfogadja, hogy a kormánypárt saját meggyőződéséből, őszintén ellenzi az eutanáziát. De éppen ezért kellene szerinte társadalmi vitát tartani, ahol mindenki elmondhatná a véleményét.

Komáromi Zoltán, a DK politikusának anyósa ALS betegségben halt meg. Így ő személyesen is végig nézte, hogy milyen szenvedéssel jár ez a betegség. Orvosként, szigorú feltételekkel, lehetővé tenné az eutanáziát.

Kunhalmi Ágnes – Fotó: Bődey János / Telex
Kunhalmi Ágnes – Fotó: Bődey János / Telex

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője szerint tiszteletben kell tartani mindenkinek a meggyőződését és a hitét. Az eutanázia kérdése mindannyiunkról szól – mondta. Azt ő is megerősítette, hogy nem várják el az orvosoktól az eutanáziában való aktív együttműködést. Ők csak azt szeretnék, hogy ne büntessék, aki ezt önként megteszi.

Lukács László György, a Jobbik képviselője szerint dilemma, hogy egy párt megmondhatja-e, mit gondoljanak a szimpatizánsai egy ilyen társadalmi kérdésről. Ők nem is akarják ezt megtenni: sem a kirekesztő álláspontot, sem a teljes liberalizációt nem tartják jó iránynak.

„A teremtő nem adott olyan jogot, hogy lemondjunk az életünkről” – mondta Szabadi István, a Mi Hazánk politikusa. A Mi Hazánk Mozgalom egyet ért azzal, hogy nem érdemes tabuként kezelni az eutanáziát. De szerintük az életet nem lehet eldobni, mert az élethez való jog a nemzet alapja.

Nem lesz népszavazás az eutanázia büntethetőségéről

Az eutanázia kérdése többször is szóba került az Országgyűlésben ősszel. A Párbeszéd-Zöldek parlamenti vitanapot kezdeményezett, a Momentum pedig határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. Karsai Dániel november végén személyesen is részt vett a parlament ülésén.

Az már biztos, hogy népszavazást nem lehet tartani az eutanázia büntethetőségéről. Decemberben a Momentum, Karsai Dániel és testvére két népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). A kérdések lényege így szólt: az emberek módosítanák-e a Btk.-t, hogy azok, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, ami jelentős fizikai és/vagy mentális fájdalmat okoz, valamint ami megfosztja őket az emberi méltóságuktól, az eutanáziát választhassák. Február elején a bizottság nyolc tagja szavazott a két népszavazási kérdés elutasításáról, míg négy tag a hitelesítés mellett foglalt állást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!