Parlamenti vitát kezdeményez a Párbeszéd az eutanázia engedélyezéséről

2023. november 27. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogászról beszélt napirend előtti felszólalásában Szabó Rebeka, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke az Országgyűlésben hétfőn. Karsai pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét Magyarországon. Az aktív eutanáziát itthon ma törvényileg tiltják.

Szabó Rebeka szerint mindenki eldöntheti, hogy a Karsainak jobbulást kívánó Gulyás Gergely válasza „megfelelt-e az elemi tisztesség és jó ízlés minimális elvárásainak, hogy vajon milyen mértékű cinizmus kell ahhoz, hogy egy döntéshozó ezt mondja egy halálosan beteg embernek és szeretteinek”.

A Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy az eutanázia körüli vita alapvető világnézeti kérdésekről szól, és ebben nagy távolságok választják el a parlamenti pártokat.

„A mi álláspontunk ebben egyértelmű: teljes szívvel állunk Karsai Dániel mellett és a hozzá hasonlóan gyógyíthatatlanul halálos betegségben szenvedők szabad döntése és emberi méltósága mellett”

– jelentette ki Szabó, és azt is mondta, hogy a Párbeszéd az eutanáziát a szükséges szigorú protokollok, orvosi-pszichológusi szupervízió megléte esetén a szabadság és az emberi méltóság megőrzését biztosító döntési lehetőségnek tartja. „Ezért a visszaéléseket teljesen kizáró, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket, vagyis a haldoklókat és az őket ápoló rokonaikat maximálisan támogató és a szenvedésüket mérséklő formáját teljesen elfogadhatónak tartjuk.”

A Párbeszéd politikai vitát kezdeményez az eutanázia bevezetéséről az Országgyűlésben. „Vitassuk meg, hogyan tudnánk egy, a társadalom elvárásainak jobban megfelelő és az emberi méltóságot tiszteletben tartó szabályozást kialakítani” – fogalmazott Szabó, aki szerint ebben a vitában a hospice-ellátás helyzetére és az otthonápolási díjra is ki lehetne térni.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter nevében is együttérzését fejezte ki Karsai mellett Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. „Figyelemmel kísérjük a személyes sorsát és a küzdelmét a betegséggel.”

Az államtitkár válaszában arról beszélt, az aktív eutanázia Magyarországon tilos, „ez következik az Alaptörvényből és az Alkotmánybíróság több döntéséből” is. Szerinte tehát a kormány nem tett mást a Emberi Jogok Európai Bíróságának beadott ellenkérelem megfogalmazásakor, mint a magyar jogrend szabályaira hivatkozott.

„Személyes meggyőződésem, hogy Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem lehet megengedett. (…) Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad.”

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta a Telexnek adott interjújában.

Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán azért indított pert, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét. A pert egyrészt egy nagyon érdekes szakmai kihívásnak tekinti, másrészt most ez ad értelmet az életének. A sorstársait akarja képviselni, mert szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy döntsön az élete végéről. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai a 17 oldalas jogi anyag végén leszögezi: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig.

Az IDEA Intézet novemberi felmérése szerint a magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna. A nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők: A Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől. A felmérésről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!