Karsai Dániel: Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk

2023. november 23. – 12:01

Karsai Dániel: Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk
Karsai Dániel és betegtársa Skripeg Béla (baloldalt) a sajtótájékoztató előtt. Középen László Róbert, a Political Capital munkatársa – 2023. november 23-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hétfőn szakértői meghallgatás lesz a strasbourgi bíróságon az ALS betegséggel élő alkotmányjogász, Karsai Dániel ügyében, kedden pedig már a nyilvános tárgyalást is megtartják – jelentették be Karsaiék csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A tájékoztatót nem egyedül tartotta, ott volt még mellette több sorstársa is, akik ugyanezzel vagy más betegséggel élnek, valamint egy ötödik, egészséges ember, a Political Capital munkatársa is. Ők nem csak szóban csatlakoztak Karsai ügyéhez, hanem hétfőn három új, életvégi döntésről szóló kérelmet nyújtottak be Strasbourgban, és még kettő várható a továbbiakban.

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A 46 éves alkotmányjogász egy éve még 90 kilós volt, és 40-50 kilométert biciklizett, most nem tud egyedül enni, fürdeni, és a járás is nehezére esik. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta a Telexnek adott interjújában.

Karsai a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A pert egyrészt egy nagyon érdekes szakmai kihívásnak tekinti, másrészt most ez ad értelmet az életének. A sorstársait akarja képviselni, mert szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy döntsön az élete végéről. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai a 17 oldalas jogi anyag végén leszögezi: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig.

„Más emberek döntenek a mi életünkről”

A csütörtöki tájékoztatón a szintén ALS betegséggel élő Dunavölgyi Erzsébet azt mondta: ezzel a betegséggel a családtagjait rabszolgának tartja maga körül. „Így élnem méltatlan, megalázó, kiszolgáltatott”, mondta könnyek között. Egyik napról a másikra veszi észre, hogy ma már nem tud valamit megcsinálni, amit tegnap megtudott: „Nagyon is szeretek élni, de a méltatlanságot nem tudom elviselni”. Szerinte el kell dönteni, hogy a haláltól fél-e inkább, vagy ettől az élettől, amiben most van. Szerinte ezt nem lehet életnek nevezni, igazán semmit sem tud csinálni. Azoknak, akik a vallásuk miatt nem értenek egyet az eutanáziával, azt üzente, ha ők szenvedni szeretnének, ám legyen, de ő nem szeretne, ez a fél év pont elég volt neki. Azt is mondta, egy népszavazást kellene kiírni, amiben az emberek elmondhatnák a véleményüket az eutanáziáról.

Skripeg Bélánál tavaly januárban diagnosztizálták az ALS betegséget. Azt mondta, tavaly március óta annyira leromlott az állapota, hogy ha a családtagjai éjszaka az ágyban forgatják, már nem tud megmozdulni. „Sajnos más emberek döntenek a mi életünkről”, mondta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Giovannini Moninál 30 éve diagnosztizáltak szklerózis multiplexet. Arról beszélt, sok sorstársát látta embertelen körülmények között, az ő betegsége nem olyan gyors lefolyású, mint az ALS. Azért állt az ügy mellé, hogy a lehetősége mindenkinek meglegyen az élet végéről dönteni, teszi ezt a sorstársaiért és az ALS-sel küzdőkért.

Giovannini Moni férjének, Haubert Péternek is évtizedek óta szklerózis multiplexe van. Azt mondta, sok sorstársát látta ebben az állapotban meghalni, „nekik is járt volna, hogy méltósággal elmehessenek”. Igaz, ő szerencsésnek mondja magát, mert neki most még nem kell kerekesszékben ülnie, de nem tudja, mikor fog rosszabbra fordulni a betegsége. Így ő is sorstársai mellett szeretne kiállni.

László Róbert, a Political Capital munkatársa egészséges, aktív életet él, színházba jár. De sokat szokott azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha kiszolgáltatott helyzetbe kerülne. Fél ettől az állapottól. Azt mondta, azért állt az ügy mellé, hogy ő, és még sok millió ember dönthessen az élete végéről. Nem érti, azt miért nem tartják egyértelműnek, hogy az embereket egyszerűen nem lehet hagyni szenvedni. Állítása szerint ő azért fordul a bírósághoz, mert szerinte bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy ilyen döntést meg kelljen hoznia. Karsainak sem volt két éve semmi baja, végül mára mégis ilyen helyzetbe került, mondta.

Dunavölgyi Erzsébet, Skripeg Béla és László Róbert esetében külön panaszokat adtak be a strasbourgi bíróságra, de nemsokára Giovannini Moninál és Haubert Péternél is beadják ezeket. Karsai Dániel jogi képviselője szerint a sorstársak csatlakozása befolyásolhatja az emberi jogok bíróságának döntését, hiszen precedensértékű lehet, hogy az alkotmányjogász nincs egyedül.

A sajtótájékoztató végén Karsai Dániel köszönetet mondott a sorstársainak, és azt mondta, lehet, hogy nekik a strasbourgi ítélet már nem fog megoldást adni, de az életük vége a jó cél szolgálatában telik el, ami másokra lehet jó hatással.

„Lehet, hogy ennek az ügynek mi nem haszonélvezői, hanem mártírjai leszünk.”

Cikkünk első verziójában Haubert Péter szklerózis multiplex beteg neve helyett Stánicz Péter jogi képviselő neve szerepelt. A hibáért elnézést kérünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!