Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz-KDNP államfőjelöltje

2024. február 22. – 13:37

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz-KDNP államfőjelöltje
Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kétnapos frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP Balatonalmádin, utána Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők tartottak sajtótájékoztatót.
  • Kocsis itt bejelentette, hogy Novák Katalin távozása után Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje.
  • A kormánypártok EP-listavezetője Deutsch Tamás lesz, a korábbi hírek szerint ez a poszt Varga Juditnak jutott volna, ő viszont a kegyelmi ügy miatt visszavonul a közélettől.
  • Jönnek a még szigorúbb gyerekvédelminek nevezett törvénycsomagok, amikkel súlyosabbak büntetnék a pedofil bűncselekményeket.
  • A Fidesz-KDNP várhatóan most már megszavazza a svédek NATO-csatlakozási kérelmét.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz-KDNP államfőjelöltje, és Deutsch Tamás az EP-listavezetője, jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kétnapos frakcióülés utáni sajtótájékoztatón.

Kocsis Sulyok személyéről annyit mondott, Orbán Viktor javasolta őt a pozícióra, és „ő a legmegfelelőbb ember erre, rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét leginkább ki tudja fejezni”. Személyesen azt gondolja Sulyokról, hogy nagy tekintélyű ember. Több lehetséges jelölt volt egyébként a kalapban, de nem castingoltak. Sulyok utódját az AB élén majd a parlamenti rend szerint választják meg.

Kocsis szerint jövő hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, ezt pedig a Fidesz-KDNP frakció el fogja fogadni. Szerinte a frakció azt tartja helyesnek, ha minél hamarabb megválasztják az új államfőt, de pontos dátumot erre még nem tud mondani. A köztes időben Kövér László veszi át ideiglenesen a köztársasági elnök feladatait és jogköreit.

Az új államfőválasztáshoz K. Endre kegyelmi ügye vezetett, Kocsis erről annyit mondott, bár Novák Katalin kegyelmi döntését lenne módjuk vizsgálni, de mivel a kegyelemnek nincs hivatalos indoklása, így ilyen papírt nem találnának, hiszen az nem létezik. Fel már csak azért sem hívná telefonon Novákot, hogy az indokokat megkérdezze tőle, mert „ha másnak sem mondta el, nekem sem mondaná el”. Balog Zoltán szerepéről pedig annyit mondott, ez a református egyház ügye. Azt azért fenntartja, hogy szeretné tudni, hogy „Európa legbrutálisabb és legszigorúbb gyerekvédelmi törvénye után megszületik egy ilyen döntés”.

A Telex arról kérdezte Kocsist, mi a véleménye arról, hogy a milliárdokkal megtámogatott közmédia napokig nem számolt be a kegyelmi ügyről, mire Kocsis úgy felelt: „Szerkesztési kérdésekbe nem kívánok beleszólni.” Annak örül, hogy a független média ezt a történetet megírta, mert szerinte ez azt támasztja alá, hogy Magyarországon szabadon működhet a média.

Varga Judit elvesztése fájdalmas volt a frakciónak, de a közélettől való visszavonulása helyes döntés volt, mondta Kocsis. „Nyilvánvalóan nem életünk legjobb időszaka, de ennek a helyzetnek nem is szabadott volna előállnia.”

Jönnek a szigorúbb gyerekvédelminek nevezett törvények

Kocsis azt is bejelentette, tervezik a második gyerekvédelminek nevezett csomagot elfogadni, ebben húsz törvénymódosítás várható, de mivel nincs minden kérdésben döntés, ezért csak a biztosakat mondja el most. Ezek:

  1. Tovább szigorodnak a pedofil bűncselekmények büntetései tételei.
  2. A 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évüljenek el soha.
  3. Ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre ilyen elítélt bűnelkövetőknél.
  4. Soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket.

Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújt be, hogy a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

Kocsis szerint ők gyerekvédelmi szakemberek bevonásával készítik elő a törvényjavaslatokat. Majd a parlament tavaszi ülésszakában döntenek ezekről, de annyit előre elmondott, hogy amit ma gyerekvédelmi rendszerként ismerünk, azt felejtsük el, mert sokkal szigorúbb lesz minden. Például az intézmények vezetőinek több vizsgálaton kell átesnie, mert amúgy nem gondolja, hogy a bicskei ügy egyedüli eset lenne.

Már minden jó a svédekkel

Kocsis mellett a KDNP frakcióvezetője, Simicskó István is beszélt. Ő a svédek NATO-csatlakozását említette, azt, hogy „üdvözlik”, hogy a svéd miniszterelnök Magyarországra jön. Ez Simicskó szerint „szükséges”, a frakciótársai eddigi kritikáit jogosnak gondolja.

Kocsis ehhez hozzátette, hogy a svéd miniszterelnök látogatása „nagyon jó irányba vitte el a két ország kapcsolatát”, és közben a miniszterelnök tájékoztatta a frakciót arról is, hogy a svédek pozitív gesztusokat tesznek a magyarok irányába, így ő maga már nem tart attól, hogy a svédek NATO-csatlakozásának ratifikációja ne menne át az Országgyűlésen. Volt-e valamiféle hadiipari megállapodás Magyarország és Svédország között, ami befolyásolta a Fidesz hozzáállását a svédekhez? – kérdezték Kocsist, aki úgy felelt, a részletek titkosnak minősülnek.

Főpolgármester-jelölt még nincs, Magyar Péter sértett

Kocsis Máté Varga Judit exférje, Magyar Péter felbukkanásáról annyit mondott: „ismerem őt, igen. Sértett ember vagdalkozásának gondolom azt, ami történt”. Olyan bizonyítékot állítása szerint nem látott, amivel Magyar alátámasztotta volna a kijelentéseit.

A kétnapos frakcióülésen a főpolgármester-jelöltről nem volt szó, mert Kocsis szerint voltak ennél fontosabb témák is, de március elején megtörténhet a bejelentés.

Mindezek mellett Kocsis arra kérte a DK-s Varju Lászlót, hogy távozzon a közéletből, miután testi sértés miatt bűnösnek mondták ki az MTVA-székházban történt dulakodás miatt.

Orbáni fejtágítás

A frakcióülésen az egybegyűlteknek – voltak köztük megafonosok is – szerda este Orbán Viktor beszélt zárt ajtók, ahol a kormánylapok szerint azt mondta, hogy lassan senki nem hisz az ukránok győzelmében, az európai parlamenti választást meg tudják és meg is fogják nyerni, és júniusig ellenszélben fognak hajózni, de a tapasztalt vitorlások szerint ez nem rossz, hanem jó, hiszen a nemzetközi ellenszelet be tudják fogni a vitorlájukba.

Az ülésről előzetesen Kocsis annyit árult el, hogy az ülés kiemelt napirendi pontjai az új államfőjelölt személye, az EP- és önkormányzati választásokra való felkészülés és az új, általuk gyerekvédelminek nevezett törvénycsomag volt.

A kihelyezett frakcióülésre érkezőkről készült képeinket itt lehet nézegetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!