Extra készültség Balatonalmádiban – kordonokkal és biztonsági őrökkel védik a Fidesz kihelyezett frakcióülését

2024. február 21. – 16:12

Extra készültség Balatonalmádiban – kordonokkal és biztonsági őrökkel védik a Fidesz kihelyezett frakcióülését
Lezárt utca a frakcióülésnek helyet adó Hunguest Hotel BÁL közelében – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásosnál is szigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek a Fidesz–KDNP szerdán kezdődő kihelyezett frakcióülésére Balatonalmádiban.

A frakcióülés helyszínére, Mészáros Lőrinc szállodájához vezető utat már órákkal a kezdés előtt lezárták, a környéket a Valton biztonsági őrei védik. A környező utcákban térfigyelő kamerákat szereltek fel, és mindent elkövettek azért, hogy még fotózni is alig lehessen az autóval érkező képviselőket, kormánytagokat, meghívott vendégeket.

„Az emberektől félnek? Az emberektől?”

– kérdezte két gyalogos a kordonerdőket látva. Több helyen is molinót feszítettek ki „pedofidesz” felirattal, és a szálloda közelében a végrehajtások és kilakoltatások ellen tüntetőket is látott helyszíni tudósítónk.

Délután fél négy körül Kállai Mária, a Fidesz szolnoki országgyűlési képviselője érkezett meg elsőként, de nem sokkal később befutott Mátrai Márta háznagy, Móring József KDNP-s képviselő, Fazekas Sándor volt vidékfejlesztési miniszter és Czunyiné Bertalan Judit is. Többen a Pannónia Kulturális Központ parkolójába érkeznek, és innen furgonokkal szállítják át őket a lezárt szállodába.

A frakcióülésnek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 209 szobás Hunguest Hotel BÁL ad otthont. Senki nem fogja zavarni a képviselőket, mert szerdától péntekig telt ház van, nem lehet szobát foglalni. A hotelt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 1,4 milliárd forintos állami támogatásával újította fel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt.

A lezárt vasúti felüljáró háttérben a hotellel – Fotó: Huszti István / Telex
A lezárt vasúti felüljáró háttérben a hotellel – Fotó: Huszti István / Telex

A korán érkezőknek van még idejük pihenni Orbán Viktor szerda esti eligazítása előtt, ami rájuk is fér, hiszen témájuk lesz bőven: Novák Katalin lemondása után új köztársasági elnököt kell keresniük, és visszavonult a közélettől Varga Judit volt igazságügyi miniszter is, aki a tervek szerint a Fidesz–KDNP EP-listáját vezette volna a választáson. De főpolgármester-jelöltjük sincs még, és a belengetett gyerekvédelminek nevezett szigorított törvénycsomagról is szó lesz.

Ezeket a fontos kérdéseket az emberektől biztos távolságban vitathatják meg: az önkormányzat közleménye szerint már kedd este lezárták a település központi részét. Van, ahol átmenetileg a gyalogos forgalmat is korlátozzák, több utcába pedig csak az ott lakók mehetnek be személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával.

Csütörtökön több miniszter és kormányzati szereplő is előadást tart a képviselőknek, majd várhatóan a két frakcióvezető, Kocsis Máté és Simicskó István tart sajtótájékoztatót. A legutóbbi, szeptemberi frakcióülésen jelentette be Kocsis, hogy szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtanak be, amivel borsot akartak törni a szerintük külföldről finanszírozott baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá. Tavaly tavasszal pedig itt beszéltek először arról, hogy vita alakult ki a frakción belül Svédország NATO-csatlakozásáról.

Az elsők között érkezett Fazekas Sándor és Mátrai Márta (felső kép), valamint Czunyiné Bertalan Judit (alsó képen) – Fotó: Huszti István / Telex Az elsők között érkezett Fazekas Sándor és Mátrai Márta (felső kép), valamint Czunyiné Bertalan Judit (alsó képen) – Fotó: Huszti István / Telex
Az elsők között érkezett Fazekas Sándor és Mátrai Márta (felső kép), valamint Czunyiné Bertalan Judit (alsó képen) – Fotó: Huszti István / Telex

A Fidesz–KDNP hagyományosan évente kétszer, az Országgyűlés tavaszi és őszi ülésszaka előtt tart kihelyezett frakcióülést. Legutóbb szeptemberben Hernádi Zsolt Mol-vezér közpénzmilliárdokkal megtolt esztergomi luxusszállodájában gyűltek össze. 2022-ben egyszer már tartottak a balatonalmádi szállodában frakcióülést, akkor 23,9 milliót tapsoltak el a kétnapos összetartásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!