Nagyra becsülöm és tisztelem – így méltatta a később lemondó Balog Zoltánt a kormányinfón Gulyás Gergely

2024. február 16. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki kormányinfóval egyidőben zajlott a református egyház zsinati tanácsa, aminek végén a K. Endre elnöki kegyelmében fontos szerepet játszó Balog Zoltán lemondott a református egyház vezető posztjáról. Nem tudjuk, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tudott-e arról, milyen döntésre készül a Fidesz-kormányok egykori emberierőforrás-minisztere. Mindenesetre a kormányinfón Gulyás méltatta a református püspököt, és igyekezett hárítani a kegyelmi ügyben játszott szerepére vonatkozó újságírói kérdéseket.

Gulyás Gergely, aki egyébként jogtanácsos a református egyházban, egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nagyra becsüli, tiszteli és töretlenül bízik Balog Zoltánban, akit kiváló püspöknek tart. Arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania a K. Endre kegyelmét támogató Balognak, azt válaszolta, hogy ez kizárólag a református egyház ügye. „A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről.” (Mellékszál, de arról viszont határozott véleménye volt a miniszternek, hogy a kurvás-bútorcserés cikke után Arató Andrásnak le kellene mondani a Klubrádióban betöltött pozíciójáról.)

Gulyás Balog Zoltán esetleges felelősségéről azt mondta: mindig lehet firtatni, ki milyen tanácsot adott, de a felelősség azé, aki a döntést meghozta. Ettől függetlenül Balog Zoltán megteheti, hogy elnézést kér, tette hozzá.

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog. Ezt erősíti, hogy még meg sem alakult Novák Katalin tanácsadó testülete, amikor Balog Zoltán már K. Endre kegyelméről egyeztetett vele.

Balog lemondása nem jött váratlanul. Annak ellenére, hogy a keddi szimpátiaszavazás után ő maradt a református egyház élén, egyre több jel arra, hogy fogy körülötte a levegő. A Telex értesülései szerint a református egyházban és a Fideszben sem akarják, hogy megtartsa pozícióját. A kormánysajtó is rászállt Balogra, ami ugyancsak arra utal, hogy kiadták rá a kilövési engedélyt. A hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot. Kormányzati politikusok pedig jelezték is a Magyarországi Református Egyház felé, szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy senki nem rendelte be Balogot, hogy vonja le a következtetéseket. Arról is beszélt, hogy a református püspök nem szólt Orbán Viktornak K. Endre kegyelméről, a miniszterelnök is csak a sajtóból értesült az ügyről. A saját jogtanácsosi pozíciójáról pedig azt mondta Gulyás, hogy „amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is”.

Kormánytag a pénteki kormányinfó először állt ki a sajtó elé a kegyelmi ügy kirobbanása óta. Gulyásnak nem csak a Novák Katalin és Varga Judit szerepét firtató újságírói kérdésekre, hanem Varga Judit exférjének állításaira is reagálnia kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!