Gulyás Gergely szerint Novák és Varga is hibázott K. Endre kegyelménél, de példamutatóan viselkedtek

2024. február 16. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki kormányinfón először állt ki egy kormánytag a sajtó elé, mióta kiderült, hogy a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról azt mondta, hogy példamutatóan viselkedtek, döntésüket tudomásul vette a kormány. Külön kiemelte, hogy „a családok támogatásáért a legtöbbet épp Novák Katalin tette az elmúlt években”, és Varga Juditnak is nagy szerepe volt abban, hogy törvényileg is védjék a családokat.

Gulyás kérdésünkre azt is elárulta, hogy ő már szombat délelőtt tudott Novák tervezett lemondásáról. Állítása szerint sem a Fidesz, sem pedig Orbán Viktor részéről nem érkezett jelzés Novák felé, hogy mi az elvárásuk a kialakult helyzetben. Gulyás szerint a kormány Novák lemondásával lezártnak tekinti a botrányt.

Magáról a kegyelmi döntésről azt mondta Gulyás, hogy mindenképpen téves döntés született. Tudomása szerint nincs indoklása K. Endre kegyelmének, de ez is megfelel a gyakorlatnak.

Gulyás elmondása szerint Varga Judit csak az elmúlt 25 év alkotmányos gyakorlatát követte, amikor ellenjegyezte K. Endre kegyelmi kérvényét, de „kétségtelen, itt jó lett volna szakítani ezzel a gyakorlattal”. Az egykori igazságügyi miniszter a kormány egyik tagját sem értesítette K. Endre kegyelméről, mondta egy újságírói kérdésre reagálva Gulyás. Korábban sem fordult elő ilyesmi, egyedül a terrorizmusért jogerősen fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György kegyelme volt téma az egyik kormányülésen.

Gulyás úgy gondolja, hogy Novák és Varga is érdemben bocsánatot kért a bicskei áldozatoktól. Novák jövőjéről azt mondta, hogy szerinte hamarosan dolgozni fog, és akkor tárgytalan lesz, hogy a törvények szerint köztársasági elnökként élete végéig milliós fizetés és autó jár neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!