A DK igazságügyi minisztériumi forrásokra hivatkozva állítja: Orbán döntött K. Endre kegyelméről

2024. február 14. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

„A DK igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofil segítő K. Endre szabadon engedéséről” – mondta Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője egy online sajtótájékoztatón. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint viszont „gyurcsányi hazugságról” van szó.

Kálmán Olga arról beszélt, hogy Orbán Viktornak „be kell befejeznie a sunnyogást”, és el kell mondania az igazságot ebben „a szégyenletes ügyben”. Kálmán Olga szerint forrásaik állítása összecseng Orbán Viktor korábbi gyakorlatával, miszerint „kényes” kegyelmi ügyekben korábban is a miniszterelnök hozott döntést. Azt állítják, hogy 1998-ban a Kunos-ügyben Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter nem értett egyet a Göncz Árpád által Kunos Péternek adott kegyelemmel, ezért egyeztetett Orbánnal. „Itt az a döntés született, hogy az igazságügyi miniszter ne ellenjegyezze a kegyelmi kérvényt. Akkor nem lett kegyelem, most viszont pont fordítva történt” – mondta a szóvivő.

Kálmán Olga azt mondta, hogy most is konfliktus volt Novák Katalin és Varga Judit között, „de Orbán más döntést hozott az igazságügyi miniszterrel történt egyeztetésen”.

Információik szerint azt mondta Orbán Viktor Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.

A DK azt szeretné, hogy Orbán „befejezze a bujkálást”, és az ország elé álljon. Azt akarják elérni, hogy a miniszterelnök válaszoljon arra a kérdésre, hogy miért engedett ki egy pedofil segítőt. „Ha sem a saját támogatói, sem az ország másik fele nem annyira fontos neki, hogy válaszoljon, akkor tegye meg legalább az áldozatok kedvéért” – fogalmazott.

Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogyan kommentálják a DK állításait, valóban a miniszterelnök mondta Varga Judit korábbi igazságügyi miniszternek, hogy ellenjegyezze a kegyelmet. Havasi Bertalan válaszában azt írta, hogy

„gyurcsányi hazugság. A miniszterelnök nem foglalkozott kegyelmi ügyekkel”.

Az ellenzéki pártok napok óta azt követelik a miniszterelnöktől, hogy Novák Katalin és Varga Judit távozása után álljon ki a nyilvánosságra, és adjon magyarázatot K. Endre kegyelmére. Azonban Orbán az előző heti alkotmánymódosítás bejelentése után napokig még közösségi oldalaira sem posztolt, szerdán is csak három szót írt ki Facebookon: a kormány dolgozik.

Azt pedig máig nem tudni, hogy a miniszterelnök mikor értesült az elnöki kegyelemről. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az is kérdéses, hogy egy ilyen horderejű döntés megszülethetett-e a miniszterelnök tudta és beleegyezése nélkül tavaly áprilisban. Varga Judit volt férje, Magyar Péter teljes bizonyossággal állította, hogy például a terrorizmusért elítélt Budaházy György kegyelmi ügyét a Fidesz elnökségi ülésén is megtárgyalták.

Novák Katalin köztársasági elnök múlt hétvégén jelentette be lemondását, miután tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből.

Kerestük az igazságügyi minisztériumot is a DK állításaival kapcsolatban, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!