David Pressman: Itt volt a lehetőség, hogy a parlament megszavazza a svédek NATO-csatlakozását

2024. február 5. – 15:12

David Pressman: Itt volt a lehetőség, hogy a parlament megszavazza a svédek NATO-csatlakozását
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több nagykövet társaságában a parlament karzatáról figyelte David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, hogy a magyar Országgyűlés a hétfői rendkívüli ülésen sem szavazta meg Svédország NATO-csatlakozását. Az ellenzék által kezdeményezett ülésre egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el.

„Svédország NATO-csatlakozása közvetlenül érinti az USA nemzetbiztonságát és a szövetség egészének biztonságát”

– mondta Pressman az ülés után a kijáratnál összegyűlt újságíróknak. Az amerikai nagykövet felidézte, hogy Orbán nemrég azt ígérte: sürgeti az Országgyűlést, hogy az első adandó alkalommal szavazza meg Svédország felvételét a katonai szövetségbe. A mai nap megvolt erre a lehetőségük, jegyezte meg.

Az amerikai nagykövet azt mondta, továbbra is figyelemmel kísérik a magyar eseményeket, és azt várják, hogy Magyarország gyorsan cselekedjen. David Pressman mellett Hollandia, Norvégia, Dánia, Lengyelország és Szlovákia budapesti nagykövete is részt vett a rendkívüli parlamenti ülésen, amiről itt írtunk.

Mindeközben Orbán Viktorék Sopronbánfalván tartanak kihelyezett kormányülést, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig szűk két órával a parlamenti ülés előtt Facebook-oldalán azt írta: a svéd NATO ratifikációra a rendes parlamenti ülésszak elején kerülhet sor, de ennek feltétele a két miniszterelnök budapesti találkozója.„Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.”

Orbán és svéd kollégája, Ulf Kristersson összefutott ugyan Brüsszelben a múlt heti uniós csúcson, de nem került szóba a NATO-csatlakozás. A svéd miniszterelnök sajtóhírek szerint azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta a felvételüket. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor Ulf Kristersson akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha még az országgyűlési szavazást megelőzően eljönne Magyarországra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!